Autor Societat
24 Febrer 2015 a 09:30

Activada la Prealerta del pla PROCICAT per la previsió de forts vents

Es recomana extremar les precaucions

Protecció Civil

Protecció Civil manté l’alerta per les ventades // Foto: Joan Murcia

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya (DGPC) va emetre ahir una Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, per un nou episodi de forts vents a partir de la propera matinada, i que a partir de primera hora d’aquest matí podrien afectar de ple la mobilitat a l’entorn de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que el vent bufarà de component oest i nord, i podria superar, tot i que amb baixa probabilitat, els 90 km/h en diverses zones de Catalunya. Les ventades han començat a guanyar intensitat a partir d’aquesta matinada, deixant-se notar sobretot al litoral i prelitoral sud, i des de primera hora del matí, a qualsevol punt de la meitat sud de Catalunya i del prelitoral i litoral de Barcelona. Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions, ja que les ventades coincideixen els moments dels dies laborables on la mobilitat a l’entorn de l’àrea metropolitana és més intensa, cosa que podria provocar incidències, i també en l’activitat exterior.

A mida que avanci el dia, les ventades s’aniranr retirant al sud de Catalunya i també s’espera l’entrada de forts vents, cosa que podria afectar la meitat oest dels Pirineus i Prepirineus. A partir del vespres, la previsió indica que les ventades afectaran, en general, la meitat nord de Catalunya. Tot i que està previst que les ratxes màximes s’assoliran sobretot a cotes altes, serà necessari fer un seguiment de les possibles incidències en aquelles zones on la mobilitat sigui més intensa: es demana precaució en la conducció, i en les activitats a l’exterior en hores i llocs on el vent bufi amb força, especialment a cotes mitges i elevades, tant a les zones urbanes com a la muntanya i medi natural en general.

A l’hora de fer activitats a l’exterior, en especial al medi natural i sobretot d’alta muntanya, s’ha de tenir en compte la previsió de forts vents, que a més farà que la sensació de fred augmenti molt. En cas de tenir previst desplaçar-se a la muntanya, cal consultar les actualitzacions de la previsió meteorològica i el butlletí de perill d’allaus. S’ha d’extremar la precaució en les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes, i, per seguretat, ajornar-les si el vent bufa amb força. Allà on nevi i bufi el vent es podria donar el fenomen del torb.

A les poblacions de les comarques afectades, i especialment a les zones urbanes, cal recollir tendals i elements inestables a les terrasses, que podrien precipitar-se; limitar els desplaçaments a les zones on el vent bufi més fort, i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques. La resta d’activitats, especialment en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d’impacte. També cal evitar situar-se a prop d’elements inestables o que puguin caure, com ara murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars; durant la major afectació del vent.

Switch to mobile version