Autor Esports
6 Gener 2015 a 14:00

Quatre entrenaments lliures a Grandvalira

Per provar la torre de sortida pels Mundials

La nova torre de sortida de Grandvalira

La nova torre de sortida de Grandvalira // Foto cedida estació de Grandvalira

De cara a la celebració dels campionats del món del quilòmetre llançat, que tindran lloc del 28 de febrer a l’1 de març, la estació andorrana de Grandvalira ha preparat uns tests d’entrenaments lliures, no cronometrats, del 16 al 19 de febrer, que serviran per provar la torre de sortida de 10 m d’alçada i una rampa de 18 m. Hi participaran equips de les federacions d’esquí de França, Itàlia, Suècia, Espanya, Anglaterra, a més d’algun corredor a títol personal. S’espera que hi hagi una trentena d’esquiadors per posar a prova la nova instal•lació que permetrà superar els 200 quilòmetres per hora a la pista Riberal de Grau Roig durant els Mundials.

L’actual recordman espanyol, Ricardo Adarraga, – 240,642 km / h- ha fet unes declaracions en les quals ha volgut destacar que “els entrenaments a Grandvalira vindran molt bé com a primera presa de contacte amb la neu a altes velocitats. És difícil assegurar si el que es veurà serà un indicador de l’estat de forma dels esquiadors. La majoria vindrem a provar el material i al no ser competició no crec que ningú se la jugui realment. La missió primordial és donar consell a l’organització per assegurar que la torre sigui sobretot segura i, és clar, efectiva “.

Entre els top que han assegurat la seva presència en aquests tests del KL hi ha els italians Ivan i Simone Origone, recordman del quilòmetre llançat amb 252,4 km/h, l’austríac Klaus Schrottshammer, actual campió de la Copa del món de KL, o el francès Bastien Montes. Els millors especialistes volen provar sense pressió i adaptar-se com més aviat a la torre de sortida que s’estrenarà oficialment durant els Mundials. Tornant a Ricardo Adarraga es mostra conscient que “la torre de llançament afegeix un plus d’espectacularitat a la competició. A més és un al•licient des del punt de vista psicològic. Si ja és un desafiament des del punt més alt del pendent, afegir 10 metres d’altura augmenta la tensió a la sortida. Espero que la torre ens obri la porta dels 200 km/h a Grandvalira. El nostre objectiu és poder superar els 200 km/ h durant el campionat del Món. Hi ha qui considera que el Quilòmetre Llançat comença a partir dels 200 km/ h.”

Pel que fa a la nova torre, l’estructura de sortida té una alçada de 10 metres i un pes total de 4.778 kg. La longitud de la rampa és de 18 metres i l’amplada útil de 1,3 metres. La base de la plataforma de sortida pot aguantar fins a 500 quilos. Normalment només es situaran en aquesta posició a dues persones; l’esquiador i el controlador. La torre ha estat certificada pel Col•legi d’Enginyers de Canals, Camins i Ports de Barcelona i és un prototip únic al món que ha fabricat l’empresa catalana, Cover-Teg.

Switch to mobile version