Autor Societat
23 Gener 2015 a 17:45

Protecció Civil demana extremar precaucions per la previsió de ventades

L’episodi de vent i fred durarà fins diumenge

Protecció Civil

Protecció Civil manté l’alerta per les ventades // Foto: Joan Murcia

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès una Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents, ateses les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que indiquen que el vent serà fort a les cotes altes del Pirineu. A partir de demà, dissabte, el vent afectarà les cotes altes i mitjanes del Pirineu, la Catalunya Central, Girona i Barcelona; i de cara a diumenge es preveu l’entrada de Mistral i s’amplia l’afectació per vent a les Terres de l’Ebre.

Segons el SMC, l’episodi previst per vent s’allargarà fins diumenge, i es poden donar ratxes de vent superiors als 90 Km/h. Demà dissabte es podrien arribar a assolir ratxes superiors als 125 Km/h, i el vent bufarà a cotes mitjanes i elevades de les comarques del Pirineu, Catalunya Central, Girona i Barcelona. Per diumenge, el vent es restringirà a les cotes elevades d’aquestes comarques, afectant també a les comarques de les Terres de l’Ebre, degut a l’entrada de vent mistral.

És per això que si es preveuen desplaçaments a la muntanya, cal consultar les actualitzacions de la previsió meteorològica i també el butlletí de perill d’allaus, tenint en compte la informació abans de planificar les activitats de lleure. És altament recomanable extremar la precaució en travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes. Allà on nevi i bufi el vent es pot donar el fenomen del torb – un tipus de tempesta de neu severa que es produeix quan una ventada aixeca la neu del terreny.

Davant les baixes temperatures d’aquests dies, és important fer un bon ús dels aparells de calefacció i tenir en compte les recomanacions per tal d’evitar intoxicacions i asfíxies amb aparells com calderes, escalfadors i generadors elèctrics: cal assegurar que hi ha una bona ventilació, que les reixes no estan obstruïdes, i obrir les finestres uns minuts cada dia, per garantir així l’entrada d’oxigen. També és fonamental comprovar que el tir de la xemeneia està obert, i que s’enretirin les cendres de manera regular. Es poden consultar més consells per evitar accidents per inhalació de monòxid de carboni a la pàgina web de Protecció Civil.

Durant aquests dies, s’aconsella estar especialment atents a la gent gran – familiars o veïns – perquè es protegeixin adequadament del fred, ja que, junt als nens petits, són les persones més vulnerables. Cal evitar els canvis sobtats de temperatura, i vestir-se amb diverses capes de roba per així aconseguir mantenir la calor corporal durant més temps.

En cas de trobar-se en una zona on arribi a glaçar a causa de les baixes temperatures, s’ha de mantenir un rajolí d’aigua corrent a les aixetes, i així evitar que les canonades es congelin. També es pot protegir amb draps la clau de pas de l’aigua. També a la pàgina web de Protecció Civil hi ha més consells pel fred.

A l’hora de circular per carretera, Protecció Civil recomana extremar les precaucions en la conducció amb neu-gel a la calçada, i sobretot moderar la velocitat, seguint els consells del Servei Català de Trànsit. L’afectació de les vies es pot consultar a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, i així buscar rutes segures. En cas de desplaçaments a zones de muntanya o nevades, cal revisar el vehicle amb antelació: cal portar cadenes en bon estat i assegurar-se de saber posar-les correctament, portar llanterna, manta, roba d’abric, el dipòsit de benzina ple i que el líquid de netejar els vidres tingui anticongelant. Es poden consultar més consells per nevades en aquest enllaç.

Switch to mobile version