Autor Economia
14 Gener 2015 a 16:45

Josep Mª Gay de Liébana: “Necessitem un 15 M empresarial”

Antoni Abad va presentar la conferència ahir al Fòrum Cecot

Conferència de Josep Mª Gay de Liébana presentada per Antoni Abad ahir al Fòrum Cecot // Foto: Joan Murcia

Conferència de Josep Mª Gay de Liébana presentada per Antoni Abad ahir al Fòrum Cecot // Foto: Joan Murcia

Davant d’un auditori d’aproximadament 100 empresaris, el doctor en Economia i Dret Josep Mª Gay de Liébana va desenvolupar la conferència “La crisi és història del passat? Perspectives 2015” i, realment, va deixar els presents força desil·lusionats ja que, amb les dades a la mà, va desmuntar d’un en un tots els eslògans que últimament estem rebent des dels mitjans de comunicació.

Amb la reforma fiscal engegada pel govern de Madrid per aquest 2015, s’alliberaran diners amb la baixada de l’IRPF però falta saber si aquest diners es destinaran a consum o a reduir deute familiar. En la seva opinió, la majoria no consumirà i procurarà reduir el seu deute. I es que, segons el conferenciant, Espanya no pot sortit de la situació actual només exportant més (és el 2n país de la zona euro), sinó que també hauria de millorar el consum intern. Però a Espanya el 82% dels treballadors i petits empresaris declaren a Hisenda guanyar menys de 30.000 euros a l’any, dada que fa difícil augmentar el consum. Tant és així que la despesa mitjana d’una família l’any 2008 era de 31.771 euros i el 2013 de 27.098. Clar que amb un salari base del nivell d’Espanya, que només supera al de Portugal i Grècia (2 països rescatats), ens hem convertit amb la mà d’obra barata.

Però, segons el doctor, tots aquest sous baixos i aquest “exili econòmic” dels joves es donen perquè a Espanya hi ha un atur juvenil que supera el 50% i un atur en nombre total que representa més del 30% dels aturats a la zona euro i més del 20% dels aturats europeus.

De les 10 regions o comunitats europees amb més aturats, hi ha Canàries, amb un 34,1%, Extremadura 33,7%, Andalusia 36,3% i Castella La Manxa amb un 30,1%. Quan aquestes dades es comparen amb Àustria, que està per sota del 5%, o Alemanya que està just per sobre del 5% ens demostra que aquí, alguna cosa s’està fent malament.  Gay de Liébana va acabar comentant que “és molt dur dir als aturats que ara tenen 40-45 anys que no tornaran a treballar mai més”.

A nivell global, mentre que EEUU te una perspectiva de creixement pel 2015 del 3,1 %, Canadà del 2,5 % i Mèxic del 3,5%, la zona euro no creix i, com a màxim, arribarà 1,3% del PIB. A Espanya, aquest creixement estarà a prop del 2%, però el que creix i molt a Espanya és el dèficit públic, que aquest any 2015 superarà el 100% del PIB, i el dèficit acumulat de la Seguretat Social, que va ser en el període 2008-2014 de 607.238 MEURS i es preveu que en el període 2015-2017 sigui de 90.000 MEURS. I aquest dèficit anual és el que està acabant amb el Fons de Reserva de la Seguretat Social, que ha passat de ser de 66.000 MEURS el 2011 a 42.000 MEURS a finals del 2014. Gay de Liebana també ha aclarit que, tot i que aquest any hi hagin més afiliats a la Seguretat Social que el 2013, en el període 2011-2014 s’han perdut aproximadament 873.000 afiliats.

Especialment, Josep Mª Gay de Liébana creu que aquesta taxa tan alta d’atur ve condicionada per un model productiu espanyol que ha canviat l’agricultura i la indústria pel sector serveis.

Amb aquestes dades i expectatives, va començar el que havia de ser un torn de preguntes i es va convertir gairebé en una taula rodona.

El Sr. Antoni Abad, aclaparat per les dades i les perspectives i tot i saber que els empresaris estan il·lusionats amb l’any que va començar dient que “No ens ha d’espantar però tampoc podem amagar el problema” i va continuar “Els empresaris, hem de deixar de callar i de ser políticament correctes i reaccionar, hem de fer que passin coses. Fins ara els polítics ens han ajudat molt poc” per acabar dient “És el moment de fundar o refundar”.

De les frases més destacades del professor Gay de Liébana, a part del titular, digué: “Hem creat un monstre que es la classe política i ara hem de destruir aquest status”, i també va comentar que“l’estat és molt feble, com ho demostra l’aparició de casos com el del ‘pequeño Nicolás’ o el naixement i creixement d’un partit com el Podemos de Pablo Iglésias”. Va animar els empresaris i emprenedor que estan lluitant a diari contra la crisi a plantar cara a la situació i obligar a que es donin les circumstàncies i situacions perquè el teixit empresarial pugui treure el país d’on és.

Switch to mobile version