Autor Societat
30 Gener 2015 a 17:30

Es desactiva l’alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT

Sabadell manté activat el Pla de Protecció Civil municipal

Voluntaris de Protecció Civil

Voluntaris de Protecció Civil // Imatge extreta del web Biguesiriells.cat

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha desactivat la fase d’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, i l’ha deixat en situació de PREALERTA un cop s’ha donat per finalitzat l’episodi de ventades que es va iniciar ahir, i que no s’hagin produït incidències de rellevància. Tanmateix, es demana prudència perquè la situació de vents forts es mantindrà, amb una intensitat menor a la dels darrers dies, durant el cap de setmana, especialment al terç sud, atès que varia de component oest a component nord i oest.

Així, amb la desactivació del pla es dóna per finalitzat el dispositiu al Cecat, que estava composat per membres del cos de Mossos d’Esquadra, el Servei Català de Trànsit, el Servei d’Emergències Mèdiques, el Servei Meteorològic de Catalunya, els Agents Rurals, Adif, Renfe, els FGC i el Departament d’Ensenyament.

El 112, el telèfon d’emergències, ha rebut al llarg de l’episodi de forts vents un total de 408 trucades relacionades, una gran part d’elles, des del Vallès Occidental (74), la segona comarca on se n’han registrat més, després de les 96 del Barcelonès. Principalment, les trucades han estat per caigudes d’arbres i altres objectes – cobertes, tendals, bastides – i per obstacles a la calçada. A primera hora del matí s’ha incrementat el nombre, després d’unes hores en què s’havien mantingut estables, ja que és el moment en què augmenta la mobilitat. Concretament, Sabadell és la segona ciutat vallesana des d’on s’han efectuat més trucades (15).

Les incidències que s’han registrat no han estat de gran importància, i no han causat danys importants en béns ni tampoc ferits: bàsicament han caigut fragments de teulades, arbres i branques, senyals de trànsit malmesos i altres afectacions menors. A la matinada, pels volts de les 2.30h, una tanca de separació va caure sobre les vies del tren a Sabadell Sud, sense causar cap afectació.

Segons regions d’emergències, la RE Metropolitana Nord ha rebut un total de 130 avisos.

Al llarg de la nit i la matinada, els Bombers han estat requerits bàsicament per retirar arbres caiguts o que estaven a punt de caure; en algun cas, la caiguda dels arbres ha afectat vehicles que estaven estacionats, però no hi ha hagut cap ferit. Al llarg del matí s’han retirat arbres, i altres elements estructurals com cartells o finestres.

Per la seva banda la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments manté reforçat el dispositiu habitual de guàrdia de totes les Regions d’Emergències: els parcs de Bombers Funcionaris, i també s’ha demanat l’obertura de tots els parcs de Bombers Voluntaris, i es manté el reforç dels comandaments operatius de les Regions d’Emergències que es poden veure més afectades segons les previsions meteorològiques, i del personal de guàrdia de les sales de control de les Regions. També restaran activades les unitats del Grup d’Actuacions Forestals a totes les seves bases, per actuar davant possibles ignicions causades per l’estat de la vegetació i el vent.

Plans de Protecció Civil municipals activats:

Un total de 24 municipis mantenen activats els seus plans d’emergència municipal: Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Sant Quirze del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Castellar del Vallès, Polinyà, Barberà del Vallès, Tremp, Calafell, Sentmenat, Vacarisses, Masnou, Sant Just Desvern (nivell2), Sant Boi de Llobregat, Santa Maria de Palautordera, Terrassa, Igualada, Caldes de Montbui, Montcada i Reixac, Castellbisbal i Calafell.

També hi ha diversos municipis amb la seva associació de voluntaris de Protecció Civil activada durant l’episodi: Valls, La Garriga, Sant Cugat del Vallès, Castellbisbal, Rubí, les Planes d’Hostoles, Tarragona, Santa Perpètua de Mogoda, Masquefa, Sant Just Desvern, El Masnou, Olesa de Montserrat, Sant Fost de Campsentelles i Vic.

Switch to mobile version