Autor Societat
26 Desembre 2014 a 16:00

L’e-commerce rep l’impuls de les compres nadalenques per seguir creixent

El Nadal del consum digital

Creixement de l'e-commerce

Creixement de l’e-commerce // Imatge del web viaempresa.cat

L’e-commerce (comerç electrònic) està creixent a un ritme molt elevat, especialment a causa de les compres nadalenques. De fet, nou de cada 10 internautes ja tenen experiència en el comerç electrònic online i es preveu que durant aquest Nadal, la meitat dels internautes gasti un mínim de 100 euros en compres digitals. Per tant, no és d’estranyar que aquest sigui el Nadal del consum digital.

Les previsions situen el creiexement de l’e-commerce a Espanya en un 14%. Pel professor de màrqueting digital d’Esade, Franc Carrerasxifres de creixement de dos dígits no són habituals i ens indiquen la importància d’aquest moviment”. “Una de les notícies de l’any és que el comerç a Internet ja ha estat més alt en el mòbil (incloent-hi tauletes) que en l’ordinador de sobretaula” comentava el professor en una trobada amb periodistes. I de fet, els comerços online ja no deixen de banda aquest format i pensen en el mòbil. “Privalia ja s’ha definit com una empresa mòbil”, recordava Carreras.

Segons el professor d’Esade els avantatges d’aquests dispositius són “la immediatesa i la geolocalització, que permet ofertes puntuals i personalitzades”. Però no només els joves treuen profit d’aquests avantatges, per Carrerashi ha un sector de la població d’edat més avançada que cada cop utilitza més les xarxes socials i s’atreveix amb l’e-commerce gràcies a la nova tauleta que li han regalat”.

Un dels darrers grans animadors del consum nadalenc ha estat la recent celebració del Black Friday. Per Carreras, “a Espanya és artificial, no tenim el dia festiu després d’Acció de Gràcies que als Estats Units s’aprofita per anar a comprar. Però com que ens agrada copiar, ho estem fent”. Una jornada molt lligada al Cibermonday, ideat inicialment per “fer les compres online des de la feina que no va donar temps de fer durant el Black Friday

Carreras creu que hi ha una altra data clau per les compres online, el Green Monday. “És quan el consumidor percep que encara pot comprar online i que li arribi el producte a temps”. Per l’expert, hi ha una opció per combatre la baixada de vendes a la xarxa en els dies més propers a Nadal o Reis, “oferir enviament gratuït per emfasitzar aquestes compres d’última hora”.

La importància de l’entrega

El temps d’entrega  té una gran importància en les compres online. ”Cada cop anem més a un món d’enviament gratis, als EUA 7 de cada 10 comerços ja ho fan“, apuntava Carreras. Aquest cost s’inclou en el marge per tal de facilitar les vendes. Empreses com Amazon ja estant apostant per un canvi en el model de distribució, fent-lo més capil·lar per entregar els productes més ràpidament.

El professor d’Esade assegurava que “aviat no seran estranyes les entregues el mateix dia”. Fins i tot, la mateixa Amazon ja experimenta als EUA amb “l’entrega predictiva”. Camions de l’empresa circulen per les zones on estadísticament es reben comandes i poden fer l’entrega molt més ràpida. “Poder entregar un producte en hores i no en dies és el que els fa més competitius”, destacava Carreras.

L’avantatge de l’e-commerce és la segmentació

El professor d’Esade apuntava que “la gran oportunitat és la combinació ON/OFF”, on destaca l’exemple d’Inditex. “Si incentivem anar a recollir al punt de venda es facilita una compra impulsiva un cop allà, i alhora es facilita la compra online perquè saps que podràs tenir el producte quan arribis a la botiga”, destacava.

Relacionat amb l’e-commerce té molta importància per aquest, convertir-se en un canal cada cop més personalitzat. “S’aprofita la informació sobre compres anteriors o el perfil d’usuari per impactar més ajustadament en la publicitat”, deia Carreras. Així, una mateixa recerca de dues persones en dispositius diferents ja dóna resultats distints en funció de cada perfil. “Això és el que pot donar l’e-commerce per sobre del comerç tradicional”, assegurava.

Tot i així, tres de cada quatre carrets online queden abandonats. “Això és una mostra de la facilitat del canvi de proveïdor o de costos inesperats al final de la compra”, apuntava Carreras. Un fet que ha popularitzat el “retargeting, anuncis a altres pàgines de productes que acabem de buscar. Les marques refinen els processos per no ser tan intrusives i no generar un efecte negatiu”, assenyalava.

Les devolucions i garanties

Un dels elements que més preocupa en el comerç electrònic és el de les devolucions. Sergio Llebaría, professor de dret d’Esade, apuntava que “si el consumidor compra a distància la llei li atorga un dret de desistiment. És un dret irrenunciable, que l’empresari no pot tocar”. Les condicions d’aquesta protecció legal s’han ampliat de 7 a 14 dies per fer efectiva la devolució. Llebaría també remarcava que “no fa falta al·legar cap causa, i ha de ser gratuïta i aformal, no es pot exigir cap requisit”. Aquesta cobertura legal desapareix quan la compra es fa a la botiga física, on els drets de devolució queden a mercè del que ofereixi l’empresa.

Pel que fa a la garantia, Llebaría recomanava “conservar sempre el tiquet de compra, el de la garantia comercial, les instruccions i la publicitat que haguem rebut, que té un valor legal exigible a l’empresari”. El professor d’Esade alertava sobre distingir entre la garantia legal (que dura dos anys i on el client en disposa de tres més per fer la reclamació), i la garantia comercial, que és la que hi pot sumar l’empresa com a ganxo per incentivar la compra. Així mateix, Llebaría ressaltava que la “garantia legal permet al consumidor demanar la reparació o substitució del bé (excepte impossibilitat) de forma gratuïta”. En canvi, advertia que cal llegir bé les condicions de la comercial, ja que poden incloure costos com la mà d’obra o el desplaçament.

Switch to mobile version