Autor Societat
23 Desembre 2014 a 11:00

La Plataforma Soterrament FGC ARA dubta de la Generalitat i demana acabar amb la incertesa

També carrega contra CiU

Plataforma Soterrament FGC ARA

Una roda de premsa de la Plataforma Soterrament FGC ARA // Imatge cedida per Plataforma Soterrament FGC

La Plataforma Soterrament FGC ARA no es fia de les promeses de la Generalitat. Els representants de l’entitat van assistir aquesta setmana a la reunió de la Comissió de Seguiment de les obres, que feia un any i mig que no es convocava, i van exigir als representants del govern català i de l’Ajuntament de Sabadell més concrecions per acabar amb les incerteses que planen sobre el soterrament de la línia de Ferrocarrils de la Generalitat fins al Castell de Can Feu. En un comunicat posterior a la trobada, l’entitat carrega durament contra CiU, a qui acusa de “confondre” l’opinió pública.

A la reunió de la Comissió hi van assistir representants de la Generalitat i de l’Ajuntament. Ricard Font, Secretari d’Infraestructures i Mobilitat, i Xavier Flores, Director General d’Infraestructures, van explicar els problemes financers que hi ha a Palau per tirar endavant la fase final de les obres. El regidor d’Urbanisme del govern municipal, Ramon Brugués, també va assistir a la trobada en nom del consistori sabadellenc. Des de la Plataforma Soterrament FGC ARA denuncien que cap dels tres va ser capaç de concretar ni amb quins recursos ni amb quins terminis es podran acabar els treballs de la línia perquè arribi soterrada fins al Castell de Can Feu.

Els representants de la Plataforma asseguren que la Generalitat no va explicar com es finançaran els 20 milions d’euros que es necessiten per soterrar els 400 metres de línia fins al castell. Segons els portaveus de l’entitat, Font i Flores només van reiterar que l’executiu català no pot assumir el finançament i van passar la pilota a l’Ajuntament de Sabadell. La Plataforma considera, però, que és “impensable” que el consistori vallesà assumeixi el cost de finançar els treballs “perquè està endeutat i sense capacitat financera”. Els veïns pro soterrament creuen que és la Generalitat qui ha de finançar les obres i asseguren que, mentre no es concreti com es paguen, el soterrament continuarà sent una simple promesa.

En aquest sentit, l’entitat també denuncia que a la reunió de la Comissió cap dels representants de les institucions va garantir la continuïtat de les obres que es desenvolupen en el tram entre la Plaça Major i Ca n’Oriac. La construcció de les estacions de la Creu Alta, Plaça Espanya i Ca n’Oriac depèn de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat pel 2015, quelcom que l’actual aritmètica parlamentària no garanteix.

Una altra de les reivindicacions històriques de la Plataforma que els veïns van reiterar a la trobada és l’aturada de les obres del sector de Gràcia. L’entitat assegura que aquests treballs van en contra del que ha aprovat el Parlament i l’Ajuntament i creu que posen en perill la viabilitat del projecte de soterrament de la línia. Des de la Plataforma, consideren que és un malbaratament de recursos perquè al final, quan es tiri endavant la proposta tècnica definitiva, s’haurà d’enderrocar. Malgrat aquesta bateria d’evidències, ni la Generalitat ni l’Ajuntament van garantir que les obres d’aquest sector s’aturaran.

Retrets a CiU

En el comunicat posterior a la reunió de la Comissió de Seguiment en què l’entitat carregava durament contra les institucions que han de fer possible el soterrament, també CiU s’endú alguns retrets. El partit de Carles Rossinyol va fer públic un comunicat dissabte passat en què assegurava que calia donar suport als pressupostos de la Generalitat pel 2015 perquè destinen 180 milions d’euros a les obres de la línia de Ferrocarrils a Sabadell. Des de la Plataforma expliquen, però, que aquests diners es dedicaran a pagar obra feta i no serviran perquè se n’adjudiqui de nova. Per això demanen a CiU que “deixi de confondre l’opinió pública i lluiti amb fets concrets perquè la Generalitat digui a terme els seus compromisos amb Sabadell.

Switch to mobile version