Autor Societat
20 Desembre 2014 a 17:00

La Generalitat inverteix 790.000 euros a l’aprofitament dels residus de les obres

Des del 2011 s’ha gastat 5 milions

residus

Un dels dipòsits en què es guarden els residus de la construcció per a ser reciclats // Imatge cedida pel Departament de Territori i Sostenibilitat

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència de Residus (ARC), invertirà 790.000 euros a impulsar el reciclatge dels residus de la construcció. L’ARC ha obert un concurs públic en què hi poden participar tots els ens locals i empreses públiques municipals que facin obres. Per poder accedir als diners cal, però, que els treballs aprofitin residus de treballs anteriors que s’hagin reciclat per tornar a ser utilitzats a la construcció.

L’objectiu de la convocatòria és fomentar la reutilització de les runes procedents de les obres per valorar el seu paper com a material. A més, des del Departament de Territori i Sostenibilitat apunten que aquest concurs pot contribuir a un desenvolupament més sostenible de la construcció, un sector associat darrerament al malbaratament de recursos i a l’agressió al medi ambient.

Els 790.000 euros amb què s’ha dotat la convocatòria provenen dels ingressos que s’han aconseguit a través de l’impost ecològic que gravava els productors d’aquests residus. Fins fa tres anys, quan una empresa de la construcció generava restes i les transportava a un dipòsit controlat, havia de pagar un cànon que variava en funció de la quantitat de residus dipositats.

Aquest impost va quedar bloquejat el 2011, a l’espera de fixar nous criteris per al seu pagament. Malgrat la congelació de la taxa, en els últims tres anys s’han aprofitat els diners que s’havien recaptat per destinar més de cinc milions d’euros al foment del reciclatge dels residus de les obres. De fet, la llei que regulava l’impost ja obligava a invertir els fons ingressats a aquest tipus de mesures.

Switch to mobile version