Autor Societat
20 Desembre 2014 a 15:00

Entren en vigor les noves etiquetes dels aliments

És obligatori especificar l’existència de productes al·lèrgens i la informació nutricional

Etiqueta nutricional d'un aliment envasat

Imatge del web Wikimedia Commons

Des d’aquesta setmana els productes alimentaris ja comptaran amb unes noves etiquetes d’informació al consumidor, complint així la nova legislació europea. Aquest nou etiquetatge té l’objectiu d’informar millor el consumidor, protegint-lo d’elements que produeixen al·lèrgies i fent més comprensible el llistat de productes que porta cada aliment. El nou Reglament comunitari estableix una mida mínima de les lletres de les etiquetes, i obliga a indicar sempre el nom de l’aliment, la presència de possibles al·lèrgens, la quantitat neta i la data de duració mínima, independentment de la mida de l’envàs. A més, és obligatori informar sobre el país d’origen del producte i, a partir de l’1 d’abril de l’any vinent, caldrà indicar l’origen per a la carn de porc, oví, caprí i aviram.

Les noves etiquetes també especificaran el tipus d’oli o greix vegetal que s’ha utilitzat en l’elaboració del productes, com per exemple oli de soja, oli de gira-sol, etcètera. El consumidor podrà apreciar que en les etiquetes s’informarà si l’aliment ha estat descongelat o s’hi ha afegit aigua, o altres especificacions que fins ara s’ometien. Una de les peculiaritats de les noves etiquetes és que, a partir d’ara, s’indicarà la data de congelació, i els productes amb alts continguts de cafeïna afegiran una advertència per als nens i les dones embarassades.

La nova normativa europea preveu que a finals del 2016 serà obligatori indicar la informació nutricional per a la majoria d’aliments transformats. A hores d’ara, però, ja és obligat indicar el valor energètic, els greixos, els greixos saturats, els hidrats de carboni, els sucres, les proteïnes i la sal; i tots aquests elements han de presentar-se en el mateix camp visual. La declaració ha de realitzar-se obligatòriament per 100 grams o per 100 mil·lilitres, la qual cosa permet la comparació entre productes.

Switch to mobile version