Autor Societat
22 Novembre 2014 a 18:00

Protecció Civil modifica el pla per atendre accidents amb matèries perilloses

El va presentar dijous

TRANSCAT

Jaume Guamis, de Protecció Civil, explica als assistents a la reunió els canvis al TRANSCAT // Imatge cedida per la Generalitat

La Direcció General de Protecció Civil va presentar dijous al Consell Comarcal de la Segarra les novetats que ha introduït en el pla d’emergències TRANSCAT, centrat en l’atenció a vehicles accidentats que transporten matèries perilloses. Com avisar a la població afectada per una d’aquestes emergències va ser un dels temes de què més es va parlar al llarg de la reunió de presentació, que va presidir el subdirector general de Programes de Protecció Civil, Jaume Guamis, al costat del president del Consell Comarcal, Adrià Marquilles.

Els dubtes dels assistents a la trobada van girar al voltant dels sistemes d’avís que han de permetre detectar els elements vulnerables que envolten la carretera afectada per l’accident. Com saber davant quin nivell de risc ens trobem i com alertar ràpidament la població afectada van ser dues de les preguntes que més es van formular al llarg de la trobada. A més, Guamis també va presentar una de les principals novetats que incorpora el renovat pla TRANSCAT: l’ampliació dels mapes de perill, que d’ara endavant inclouran els factors que poden augmentar la perillositat d’un tram de via en què s’hagi produït un accident amb matèries perilloses.

Dins del primer bloc, que implica directament els ajuntaments, Protecció Civil va encomanar deures als municipis. Cada territori haurà d’estudiar la presència d’elements vulnerables en el seu entorn perquè, si hi ha un accident amb material de risc, es pugin detectar ràpidament en un radi de 500 metres des del punt del sinistre. També es demanarà als municipis afectats per un accident d’aquestes característiques la seva cartografia i totes les dades de contacte dels edificis públics del poble o ciutat en qüestió.

A més, es recomana als municipis que tinguin preparats sempre mitjans per alertar la població civil d’un accident amb matèries perilloses per tal que es quedi confinada a casa. L’avís es pot donar a través de patrulles de policia o, si el poble no en disposa, de sistemes de megafonia mòbil o fixa. Protecció Civil també va recordar als alcaldes de les poblacions que qualsevol ciutadà pot tenir accés al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya per informar-lo del tipus de matèria involucrada en l’emergència i del perill que comporta.

Switch to mobile version