Autor Societat
6 Novembre 2014 a 14:00

Protecció Civil alerta del risc d’intoxicacions amb l’encesa de les calefaccions

La mala combustió, el principal risc

Radiador

Un radiador elèctric. Aquest tipus d’aparells eviten qualsevol tipus de problema perquè no funcionen per combustió // Imatge extreta del web Wikimèdia Commons

Després d’un octubre càlid, aquesta setmana la tardor ha arribat amb tota la seva força. Les temperatures han baixat dràsticament i les calefaccions, les estufes i les calderes de les cases s’han començat a encendre. La posada en marxa d’aquest tipus d’aparells preocupa Protecció Civil, que tem que hi hagi un augment de les intoxicacions per monòxid de carboni o d’asfíxies per falta d’oxigen.

El mal funcionament dels aparells de calefacció produeix cada any diversos casos d’intoxicació, alguns dels quals acaben amb la mort de les víctimes. Per això Protecció Civil recomana garantir que estiguin en bon estat abans d’utilitzar-los. A més, en el cas de les xemeneies cal assegurar-se que el tir estigui obert i escombrar les cendres habitualment. També és desaconsellable fer servir dins de casa estufes o fogonets que funcionin amb gasolina, gas o carbó o fer servir el forn de la cuina per escalfar una estança de la llar. Així mateix, des de Protecció Civil es posa de relleu la necessitat de tenir ben ventilades totes les habitacions malgrat el fred.

La mala combustió d’algun d’aquests aparells pot alliberar monòxid de carboni, un gas difícil de detectar que, si s’inhala de manera prolongada, pot acabar provocant la mort. Tot i això, es pot intentar detectar un cas d’intoxicació a través dels símptomes que provoca la inhalació d’aquest gas. Marejos, nàusees, cansament, desmais, dolors al pit o a l’estómac, manca d’alè o problemes a la vista són algunes de les simptomatologies que pot provocar en els afectats, però Protecció Civil reconeix que aquestes reaccions també les pot provocar un simple constipat o una grip.

La dificultat per detectar el gas a l’aire i ser conscient que s’està davant d’un cas d’intoxicació fa que les autoritats facin especial incidència en la prevenció. En aquest sentit, un canvi en el color de les flames, que sempre han de ser blaves, o unes taques al seu voltant, poden indicar que s’està produint una mala combustió en algun aparell de calefacció. Així mateix, si els indicadors elèctrics s’apaguen tot sovint o s’entela la part interior de les finestres, podem estar davant d’un cas de funcionament deficient.

Si, malgrat tot, no podem evitar la intoxicació i som víctimes d’una intoxicació o bé hem de socórrer una persona afectada, cal obrir totes les portes i finestres per ventilar l’habitació i intentar allunyar-se de la zona afectada per anar a una habitació més ventilada o al carrer. A més, també és convenient apagar l’aparell que podria ser la font del gas tòxic i tancar la clau del gas. Llavors, és imprescindible trucar a emergències o anar a l’hospital més proper.

Consells d’ús i manteniment dels aparells domèstics:

-No feu servir els aparells de calefacció si no esteu segurs del seu bon funcionament, si fan una olor estranya en connectar-los o si no semblen en bon estat.

-A les xemeneies, assegureu-vos que el tir estigui obert. Recordeu que cal escombrar les cendres regularment.

-No feu servir mai dins de casa forns de cuina per escalfar una habitació, fogonets de càmping ni altres elements d’exterior.

-Eviteu fer servir dins de casa estufes portàtils que funcionen amb gasolina, gas propà o carbó. En el cas que no hi tingueu més remei, assegureu-vos sempre que hi ha una bona ventilació.

-Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s’han de fer servir mai en llocs sense ventilació.

-Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l’entrada d’oxigen i aire net.

-Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.

-Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l’acumulació de gasos.

-No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.

-Mantingueu els nens lluny d’estufes, brasers i xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.

-En absències prolongades, és recomanable tancar la clau de pas dels combustibles de casa vostra.

-Reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.

-Recordeu que cal complir amb els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.

-Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.

Switch to mobile version