Autor Societat
27 Novembre 2014 a 16:45

Protecció Civil activa l’Alerta del pla INUNCAT per les previsions de pluges intenses

Les acumulacions d’aigua poden ser importants dissabte

Foto: Paquita Vallbéps

Foto: Paquita Vallbéps

 

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat, aquest matí, l’Alerta del Pla INUNCAT, ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges intenses a partir d’aquesta tarda-vespre, i per acumulació d’aigua de cara a demà. L’avís afecta especialment les comarques del litoral i el pre-litoral, però les precipitacions es podrien estendre arreu del territori.

L’SMC ha alertat que es podria superar el llindar d’intensitat de pluja de 20 litres per m/2 en 30 minuts per avui a les comarques del litoral i pre-litoral català, especialment de cara a la matinada d’avui, en què es preveu un augment de la inestabilitat, especialment als dos extrems de Catalunya, i en què les pluges s’estendran a tot el territori. Al llarg de tot el divendres, la intensitat de les pluges disminuirà, i es concentraran les precipitacions a les comarques del litoral i el pre-litoral, localment acompanyades de tempesta.

Per demà divendres, es preveu que se superi el llindar dels 100 litres en 24 hores a les comarques dels dos extrems del Principat, i de cara a dissabte és probable qua aquesta acumulació és probable que tingui lloc a les comarques del litoral i pre-litoral català, i també a les de l’interior de Catalunya. Així doncs, les acumulacions previstes per dissabte, sumades a les de divendres, poden resultar molt significatives, podent arribar als 200 litres per m/2 en diferents punts, en especial als dos extrems del prelitoral i al Pirineu i Prepirineu Oriental.

Es preveu, pel què fa a l’estat de la mar, que les onades superin els 2’5 metres d’alçada – maregassa – a partir de demà al matí, a les comarques del nord-est, i el dissabte es preveu que aquestes fortes onades afectin totes les comarques del litoral català. El temporal afectarà directament la costa, ja que es tracta d’un episodi de llevantada, una afectació que incrementa el risc d’inundacions per les dificultats que pot provocar en el desguàs de rius i rieres al litoral.

El centre de control BCASA ha confirmat la situació de fase de pre-alerta preventiva del Pla d’emergència del Parc fluvial del Besòs, degut a la crescuda del cabal del riu.

Des de Protecció Civil es recomana la revisió d’embornals i desguassos d’aigua de pluja per comprovar que estiguin nets i així evitar acumulacions d’aigua, i que s’eviti estacionar vehicles, aquesta nit, a les rieres o prop de zones inundables, ja que es podrien veure arrossegats amb poca alçada d’aigua. En aquest enllaç es poden consultar els consells de Protecció Civil per pluges, i també seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit.

Switch to mobile version