Autor Societat
6 Novembre 2014 a 16:00

L’ús del català torna a augmentar

El 2013 trenca la davallada dels anys 2003-2008

El conseller de Cultura, acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa lliura l'Informe de Política Lingüística a la Presidenta del Parlament, Núria de Gispert // Imatge del web de la Generalitat

El conseller de Cultura, acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa lliura l’Informe de Política Lingüística a la Presidenta del Parlament, Núria de Gispert // Imatge del web de la Generalitat

L’ús del català torna a pujar durant el 2013 i trenca la davallada que hi va haver en el període 2003-2008. Ferran Mascarell, Conseller de Cultura, va lliurar l’Informe de Política Lingüística 2013 el dimarts passat a Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya. A l’informe es mostra com es manté la llengua catalana durant l’actualitat.

L’Informe tracta sobre la situació del català en diferents àmbits i l’organització del Govern en matèria de política lingüística. Segons el document, el català és la llengua materna del 31% de la població catalana, i un 36,3% considera el català com la seva llengua d’identificació. Unes 600.000 persones utilitzen el català com a llengua habitual, tot i que no sigui la seva llengua materna. A més, l’ús de la llengua ha crescut fins al 36,4% entre els joves de 15 a 30 anys. Ha incrementat 6’2 punts la població que utilitza el català amb la família, fet que demostra el procés de transmissió lingüística intergeneracional existent a Catalunya i la capacitat d’atracció que té la llengua. El 56,5% dels nascuts a Catalunya utilitza el català com a llengua habitual, mentre que el 8,7% dels nascuts a la resta de l’Estat usa el català com a llengua habitual i, el 85,1%, el castellà.

Per territoris, la llengua catalana és la habitual en cinc dels vuit àmbits territorials de Catalunya. Aquests són les Terres de l’Ebre (73,8%), les comarques centrals (63%), Ponent (61,9%), l’Alt Pirineu i Aran (61,3%), i les comarques gironines (51,5%). En canvi, al Camp de Tarragona i al Penedès aquest percentatge és a l’entorn d’un 36%, mentre que a l’àmbit metropolità és del 27,8%.

Segons els àmbits, els llocs on més ús es fa del català és en la relació amb l’Administració de la Generalitat (46,2%) i amb els ajuntaments (47,9%). En canvi, on menys s’usa és en les grans superfícies comercials i en les relacions amb l’administració de l’Estat. A més, el català és al llengua més utilitzada a l’àmbit laboral dels ciutadans, als estudis, al comerç i a les petites i mitjanes empreses. En canvi, a les grans empreses predomina el castellà. Per aquest motiu, el Departament de Cultura ha organitzat la campanya Català i empresa. Estàs al dia? per informar sobre l’existència del Codi de Consum i fomentar el màrqueting en català en col·laboració amb les entitats empresarials. A partir de l’11 de novembre començaran a aparèixer anuncis de foment de la llengua a l’empresa.

Mascarell ha destacat que “Catalunya, un país amb una estructura demogràfica exuberant, ha aconseguit uns estàndards de qualitat lingüística molt elevats”, i ha remarcat que “l’informe de política lingüística ratifica la bona pràctica del règim lingüístic català, en termes funcionals”, tot i la progressiva incorporació de llengües estrangeres entre la població. El Conseller també ha admès que “és cert que ens acostem a la normalització del català, però encara queda molt camí per recórrer abans no puguem dir que el català s’ha normalitzat a Catalunya i, en definitiva, a tot el conjunt del domini lingüístic català”. Ha aprofitat per denunciar que “la major part de les accions de l’Estat no ajuden, especialment quan no compleix amb l’article 3 de la Constitució i dicta mesures que posen pals a les rodes per al desplegament del català”. El lliurament de l’Informe de Política Lingüística al Parlament de Catalunya s’ha fet d’acord amb la Llei 1/1998 de 7 de gener de política lingüística, que estableix la obligació del Govern d’informar el Parlament anualment de les actuacions en matèria de política lingüística.

Switch to mobile version