Autor Sanitat
25 Novembre 2014 a 16:00

L’Agència de Salut Pública promou el diagnòstic precoç del VIH

Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH

Cartell de la Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH 2014

Cartell de la Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH 2014

L’Agència de Salut Pública de Catalunya promou el diagnòstic precoç del VIH amb l’objectiu de reforçar la prescripció de la prova en diferents àmbits assistencials i promoure la prevenció del VIH. El moviment coincideix amb la Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH i el Dia Mundial de la Sida.

El passat divendres va començar la Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH, que durarà fins al proper divendres 28 de novembre. Una quarta part de les persones infectades pel VIH no saben que ho estan, i el 42% dels diagnòstics són tardans. A més, es calcula que només a Catalunya hi ha 33.000 persones infectades, dels quals una quarta part no ho saben. Durant la setmana s’han proposat diversos objectius, entre els quals es troben animar els grups més vulnerables a fer-se la prova de detecció del VIH, animar els professionals de la salut a oferir la prova, donar suport a les diferents entitats perquè difonguin la prova i conscienciar la població dels beneficis individuals, socials i econòmics de la prova.

L’Agència vol aconseguir aquests objectius mitjançant la difusió d’una guia per la realització de la prova de detecció del VIH en adults en entorns sanitaris. La guia ha estat promoguda per HIV in Europe, entitat promotora de la Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH. Al document s’estableixen les recomanacions de realització de la prova segons uns criteris clínics i conductuals preestablerts. El Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) ha mostrat que el nombre de proves realitzades a la xarxa de laboratoris hospitalaris i d’atenció primària va ser de 263.882 durant el 2013, amb una taxa de proves positives del 0,7%, i que representen 35,7 proves diagnòstiques per 1.000 habitants i any.

A l’àmbit català, hi ha un total de 12 centres comunitaris que ofereixen recomanacions i la realització de la prova de detecció del VIH de manera voluntària, gratuïta i confidencial. Els centres, finançats pel Departament de Salut, van realitzar 9.905 proves el 2013, les quals van tenir un 2,09% de casos positius. L’experiència a la xarxa de centres comunitaris s’ha traslladat a Europa amb dos projectes  finançats per la Unió Europea i coordinats pel CEEISCAT. Gràcies a aquests projectes s’ha posat en marxa la xarxa europea COBATEST de centres de cribratge comunitaris, que compta amb 59 centres en 16 països diferents.

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, amb la col·laboració amb l’Agència de Salut Pública, continua reforçant l’oferta de la prova de detecció del VIH. La Societat ha format des del 2008 a més de 2.000 professionals dels equips d’atenció primària i té previst la realització d’un curs en línia per continuar oferint aquesta informació.

Switch to mobile version