Autor Societat
29 Novembre 2014 a 16:00

Jornades de formació sobre mobilitat internacional

Promogudes per Benestar Social i Família

migració

Canvis en el paradigma de la migració catalana // Imatge del web http://www.oposiciones20.com/

El Departament de Benestar Social i Família promou jornades de formació sobre mobilitat internacional per aquesta tardor. Es tracta d’una formació adreçada a tècnics de joventut, polítiques migratòries i assessors laborals, amb l’objectiu de millorar l’atenció de peticions d’informació sobre la possibilitat de marxar a l’estranger.

De moment hi ha quatre jornades programades per la Direcció General per a la Immigració, a diferents llocs:

  • Avui, a l’Hotel d’Entitats de Girona
  • El 28 de novembre a Lleida
  • El 9 de desembre a Amposta
  • El 10 de desembre a Barcelona

Les sessions duraran cinc hores cadascuna i inclouran la presentació del portal web “MónCAT”, impulsat pel Departament d’Empresa i Ocupació. “MónCAT” és una eina pionera que facilita els moviments migratoris dels catalans, tant dels que marxen com dels que tornen.

En aquestes sessions hi intervindran responsables de la Secretaria d’Afers Exteriors, així com de la Unió Europea i de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes. Es desenvoluparà una taula rodona amb experiències dels serveis d’informació per a la mobilitat internacional des de Catalunya, on intervindran altres representants de la Direcció General per a la Immigració, el Servei d’Ocupació de Catalunya, CCOO, AMIC-UGT i la Direcció General de Joventut.

Aquests fluxos de mobilitat estan principalment protagonitzats per ciutadans no espanyols que tornen als seus països d’origen o que proven sort a terceres destinacions. Aquesta realitat obliga tant als serveis públics com als organismes a adaptar les polítiques públiques i els programes, intentant així adequar-los a les noves necessitats i demandes dels usuaris. És per això que Benestar Social i Família redacta el Pla d’actuacions per a la mobilitat internacional, on els tres objectius principals seran:

  • Facilitar informació útil a les persones que decideixen emigrar per aconseguir un projecte migratori segur i amb èxit.
  • Acompanyar els catalans que viuen a l’exterior i oferir, una vegada al seu destí, una acollida que faciliti la seva integració en la nova societat.
  • Oferir possibilitats de retorn, bàsicament relacionades amb l’oferta de llocs de treball disponibles.

Pla de ciutadania i de les migracions: horitzó 2016

Aquestes jornades s’emmarquen dins del “Pla de ciutadania i de les migracions: horitzó 2016”, el qual va ser aprovat pel Govern el passat abril. Es tracta d’un document estratègic que inclou, per primer cop, l’emigració de ciutadans catalans com a reflex del canvi de cicle migratori que viu Catalunya. Després d’una dècada caracteritzada per un gran flux d’arribades d’estrangers que va coincidir amb la bonança econòmica, les dades indiquen, ara, una nova tendència.

Switch to mobile version