Autor Sanitat
28 Novembre 2014 a 09:30

Estudien instal·lar una caldera de biomassa a l’Hospital de Terrassa

 Acord del Consorci Sanitari i el Consell Comarcal

conveni hospital terrassa

Moment de la signatura del conveni de col·laboració // Imatge cedida per Consell Comarcal del Vallès Occidental

Dins del projecte “Boscos del Vallès” el Consorci Sanitari de Terrassa i el Consell Comarcal van signar ahir un acord per estudiar la viabilitat d’instal·lar una caldera de biomassa a l’edifici de l’Hospital de Terrassa que generi energia calorífica, contribueixi a la prevenció d’incendis i que indirectament contribueixi a la creació de llocs de treball.

En l’acte van estar presents la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, i el director-gerent del Consorci Sanitari de Terrassa, Ignasi Riera. Pepita Pedraza va explicar que “el Consell està molt agraït de la resposta de la comarca vers aquest projecte que, per les seves dimensions, necessitava la col·laboració de totes les administracions públiques”. Per la seva banda, el director-gerent del Consorci Sanitari de Terrassa va assegurar que “creiem que la utilització de la biomassa com a font d’energia ens permetrà reduir les emissions de CO2 i les emissions de partícules, reduir el risc d’incendis i fins i tot aconseguir un menor cost en el subministrament energètic”.

El conseller delegat de Medi Natural del Consell Comarcal i alcalde d’Ullastrell, Joan Ballbé, també va afirmar que “és evident que aquest projecte té una finalitat social important perquè pot generar llocs de treball, millorar l’aspecte energètic i reduir el risc d’incendis en la nostra comarca”.

Estudi i execució del projecte

El pas següent a la signatura d’ahir serà elaborar el projecte constructiu i d’instal·lació de la caldera, juntament amb les prescripcions per a la seva alimentació, amb el qual es convocarà el corresponent concurs públic. Les principals bases que han de tenir els projectes que es presentin seran:

  • que l’energia resulti a un preu menor del que actualment està pagant l’edifici.
  • que el balanç d’emissió de CO2 sigui gairebé zero, i es guanyi en respecte al medi ambient (ja que se substituirà un combustible fòssil per un biocombustible).
  • que el sistema de filtres de la caldera, d’alta tecnologia, garanteixi una molt baixa emissió de partícules, i disposi de rigorosos mètodes de control.
  • que els boscos dels quals sigui comprada la llenya per a la caldera segueixin un sistema de gestió forestal sostenible.
  • que l’estalvi de preu del nou combustible respecte l’actual beneficiï tota la cadena forestal, de manera que a més de significar un estalvi per a l’hospital, repercuteixi en crear llocs de treball i en pagar la fusta a un preu just als seus propietaris.

El projecte “Boscos del Vallès” iniciat fa dos anys, pretén promoure una estratègia d’estructuració dels sectors de producció i de consum de biomassa forestal primària al Vallès Occidental, així com de les seves dinàmiques comercials i de col·laboració. Amb aquest projecte es generarà només energia calorífica, no elèctrica; es produirà estella; es preservarà la qualitat de l’aire instal·lant filtres moderns i potents i s’ajudarà a no “tallar” arbres si no a gestionar els boscos.

Aquest estudi de viabilitat es farà en paral·lel a la definició i aprovació del nou “Servei públic comarcal de gestió sostenible dels boscos del Vallès Occidental amb la valoració de la seva biomassa”.

Switch to mobile version