Autor Economia
22 Novembre 2014 a 16:00

Estratègia smartCAT: Catalunya, país intel·ligent de referència internacional

Eines per solucions globals basades en les TIC

El conseller d'Empresa i Ocupació Felip Puig a la presentació de l'estratègia SmartCAT // Imatge: Gencat

El conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig a la presentació de l’estratègia SmartCAT // Imatge: Gencat

Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, presentà dimecres l’Estratègia Smart de Catalunya (smartCAT), dins el marc de l’Smart City Expo World Congress que se celebra aquests dies a la Fira de Barcelona Gran Via.

L’objectiu del programa, que integra les iniciatives locals i supralocals de forma transversal, és fer de Catalunya una “smart region” o regió intel·ligent, superant el concepte de SmartCity, proposant solucions basades en les TIC, Tecnologies de la Informació digital, per tal d’afrontar de manera coordinada i intel·ligent, temes relacionats amb diversos àmbits en un camp d’actuació ampli, donant suport a les empreses, administracions i ciutadans i impulsant iniciatives intel-ligents en claus de país.

Seguint la línia estratègica del pla “Europa2020” de la Comissió Europea, Catalunya vol potenciar els usos de les TIC per treballar en propostes de serveis públics innovadors per impulsar el creixement econòmic i promoure l’existència d’una societat més sostenible i integradora. I vol projectar al món una Catalunya en què administració, empreses i ciutadania integrin la tecnologia per transformar i millorar el seu dia a dia.

Per això, els objectius principals de l’estratègia SmartCAT són:

– Optimitzar, transformar i crear nous serveis per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes del país.

– Afavorir la participació ciutadana en la presa de decisions per tal de fomentar polítiques de transparència i col·laboració.

– Impulsar l’economia i enfortir el teixit productiu, assolir un desenvolupament intel·ligent, sostenible i integrador.

– Potenciar la creació d’una nova indústria de les dades que suposarà la creació de noves empreses i generació de nous llocs de treball que permetran la implementació d’aquest tipus de projectes tant en el sector públic com en el privat.

La iniciativa smartCAT dóna resposta així als objectius i polítiques establerts per l’Agenda Digital per a Catalunya (idigital) i per l’Estratègia de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).

Per això, el Govern posarà en marxa un conjunt d’iniciatives que agreguen administració, empreses i ciutadania en un projecte comú i que estructura les seves prioritats al voltant de cinc àmbits d’actuació:

– Smart city. Foment de la col·laboració entre l’Administració i el sector privat per potenciar el desplegament de projectes d’smart city a Catalunya. Dins d’aquest àmbit, s’establiran fulls de ruta per als ajuntaments més petits, es promourà l’intercanvi d’experiències d’iniciatives locals i s’impulsarà la compartició de dades i servei.

– Smart land. Promoció de la col·laboració dels agents perquè a Catalunya hi hagi un entorn tecnològic que afavoreixi el desplegament de l’smart region: xarxes de telecomunicacions, centres de procés de dades i serveis de supercomputació, entre d’altres.

– Smart economy. Dessenvolupament d’accions sectorials i impuls d’oportunitats empresarials en els àmbits del turisme, el comerç, l’educació, la salut i els serveis socials. D’altra banda, s’apostarà pel sector tecnològic emergent del Big Data per impulsar una nova indústria de les dades.

– Smart goverment. La Generalitat vol potenciar l’estratègia de Govern Obert amb canals de comunicació bidireccionals entre administració i ciutadania, portals de transparència i participació i també facilitant l’accés a la informació pública amb dades obertes.

– Smart citizen. Per desenvolupar un territori intel·ligent, cal una ciutadania “intel·ligent” que pugui decidir quina ciutat, territori i país vol. Per això, el govern desplegarà iniciatives de capacitació digital, implicació i participació que motivin la ciutadania a participar en la presa de decisions i en la millora dels serveis públics i a col·laborar en la captació d’informació amb projectes de “ciutadà com a sensor”.

Campolargo, director de Net Future de la Comissió Europea, que participà també a la presentació, defensa la tesi de que  “invertint en innovació i recerca en tecnologia digital, Catalunya està invertint en la seva fortalesa. Donem la benvinguda a l’estratègia smartCAT i esperem treballar-hi conjuntament a través de la plataforma S3 d’implementació de polítiques smart i de la resta d’instruments d’impuls de la nova economia de la Unió europea”.

Alhora, Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, present també a l’acte, defineix la proposta de la tecnologia com “una eina al servei de les necessitats de la societat i del nostre país” i que “ja fa anys que ciutats i administracions han anat implementant solucions smart. Ara és l’hora de fer-ho a nivell de país”.

Switch to mobile version