Autor Societat
22 Novembre 2014 a 15:00

En marxa el dispositiu de nevades de Protecció Civil

Atendrà les emergències dels ciutadans

NEUCAT

Presentació del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT // Imatge cedida per Protecció Civil de Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa aquest dilluns el dispositiu de nevades per atendre una possible emergència i, sobretot, les possibles afectacions als ciutadans. La reunió, celebrada a la seu del Departament d’Interior, va celebrar-se en el marc del grup de treball del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT, format pels Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat, el Sistema d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Bombers i Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona i la Creu Roja, així com també pels serveis d’infraestructures i empreses de serveis bàsics en relació amb les nevades: Carreteres de la Generalitat, de l’Estat i de les Diputacions, Abertis Autopistes, Autema, Túnels del Cadlí, Endesa, Gas Natural, FGC, Adif, Renfe, TMB i la Xarxa RESCAT, entre d’altres.

Reunió de presentació del dispositiu

Protecció Civil va presentar les novetats d’aquesta nova campanya de nevades de cara a l’hivern, posant especial èmfasi en la informació, la sensibilització i la col·laboració de la població per evitar riscos innecessaris. D’aquesta forma, ha fet arribar als ajuntaments, consells comarcals, el Departament d’Ensenyament i altres organismes, consells d’autoprotecció i material infantil divers, el qual pot consultar-se a http://gencat.cat/interior/emergencies. Com a novetat d’aquest any, Creu Roja ha adquirit nou material i ja ha iniciat accions de la seva campanya d’hivern.

Aquesta reunió va servir, d’altra banda, per posar en comú els canvis del Pla quant a aspectes de planificació, així com per que l’Ajuntament de Barcelona elaborés cinc nou protocols d’intervenció en cas de nevades, amb fitxes d’actuació preventiva i de seguiment en cinc zones específiques de la ciutat, emmarcades dins del Pla.

Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT

NEUCAT

Presentació del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT // Imatge cedida per Protecció Civil de Catalunya

L’operatiu de nevades serveix per fer front i minimitzar les possibles conseqüències d’una gran nevada. Es tracta d’un operatiu transversal que vol donar resposta a totes aquelles necessitats i emergències que puguin sorgir durant els diferents episodis de nevades a qualsevol punt de Catalunya.

Diferents empreses, organismes i cossos d’emergències de tot Catalunya en formen part, pel que hauran d’actuar de forma coordinada davant aquestes possibles situacions de risc. Adoptaran mesures de resposta ràpida i d’assistència per poder minimitzar els efectes negatius que una gran nevada pugui provocar. Es bàsica doncs, la implicació directa dels gestors de carreteres i infraestructures ferroviàries, per aconseguir-ho.

El Pla es posarà en marxa en acabar la tardor tardor i estarà vigent fins la primavera. De la seva coordinació s’encarregarà el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, i s’hi veuran implicats una llarga llista d’organismes entre els que destaquen:

 • Conselleria d’Interior
 • Conselleria de Benestar Social i Família
 • Conselleria d’Ensenyament
 • Conselleria de Salut
 • Conselleria de Territori i Sostenibilitat
 • Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
 • Delegació del Govern de Catalunya
 • Les Diputacions
 • Ajuntament de Barcelona
 • Federació de Municipis de Catalunya

Novetats

Aquesta nova temporada trobem vàries novetats al Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT:

 • Incorporació d’Abertis Autopistes, Gas Natural i Creu Roja a la Xarxa RESCAT.
 • Millorament del web meteo.cat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). S’incorporarà la predicció específica del Pirineu amb informació de refugis, punt d’interès i pistes d’esquí.

Posada en marxa del Pla

Les empreses ferroviàries catalanes, així com gestors de carreteres tant de la Generalitat com de l’Estat i les Diputacions, tenen ja a punt els seus plans de mesures hivernals i els dispositius preventius amb màquines llevaneus, magatzems de sal, etc., per protegir les vies i les carreteres. A més, tots aquells municipis catalans sense policia local poden connectar directament amb el CECAT.

Protecció Civil disposa de diversos canals de comunicació per la previsió de riscos, com ara:

 • Enviament de missatges massius al mòbil (aplicació PUSH) des del CECAT
 • Enviament de comunicats via correu electrònic i missatges tant de veu com SMS als ajuntaments i altres organismes del Pla NEUCAT
 • Difusió de missatges, incidències i consells d’autoprotecció a través del compte de Twitter @emergenciescat i del Facebook http://facebook.com/emergenciescat.

Per tal d’arribar al màxim de la ciutadania, Protecció Civil ha editat també material adreçat als nens, amb l’objectiu que es puguin fer accions de difusió amb col·laboració de totes les associacions de voluntaris de la pròpia Protecció Civil. Es tracta d’uns adhesius que permeten explicar als nens, mitjançant les imatges, consells d’autoprotecció davant el risc de nevades. Aquest material es pot descarregar del web de Protecció Civil de la Generalitat: http://interior.gencat.cat/web/.content/home/030_arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencies/nevades__glacades_i_onades_de_fred/docs/adhesiu_nevades.pdf.

Quant a la planificació del risc municipal, a Catalunya hi ha 397 municipis obligats a redactar el Pla d’Actuació Municipal (PAM) per fer front a les nevades, dels quals el tenen fet 281. D’altra banda, 551 tenen la recomanació de fer-ho i només ho tenen fet 167. Es tracta d’una eina necessària i molt important per als ajuntaments, ja que és una forma de donar una resposta ràpida i ben planificada davant una situació de risc.

Switch to mobile version