Autor Sanitat
15 Novembre 2014 a 15:00

El Dispositiu de Salut engega el dispositiu del Pla d’Hivern d’enguany

Vigilància, prevenció, informació i comunicació

El Canal Grip

El Canal Grip // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

El Departament de Salut de la Generalitat ha presentat el Pla d’Hivern per afrontar la temporada hivernal i l’augment de demanda que es produeix en aquestes dates. Aquest pla, que compta amb un pressupost de 30 milions d’euros, inclou un la vacunació contra la grip, el reforç dels serveis sanitaris, l’increment de personal assistencial, i una campanya de comunicació per fomentar l’ús adequat dels serveis sanitaris i informar de l’evolució de la grip.

El Pla d’urgències de Catalunya és l’instrument per fer front a la demanda d’atenció urgent durant l’hivern; d’aquesta manera, s’activa entre l’1 de desembre i el 31 de març. Aquest Pla coordina les urgències dels centres d’atenció primària, dels hospitals, i dels centres sociosanitaris.

El Servei Català de Salut (CatSalut) preveu augmentar l’oferta d’hospitalització durant aquest període de l’any, amb la contractació de 12.018 altes d’aguts i 2.500 altes sociosanitàries extraordinàries. Es tracta de xifres molt semblants a les d’anys anteriors, adaptables en funció de la demanda. Al mateix temps, alguns equips d’atenció primària incorporaran professionals de reforç per tal de cobrir aquests increments puntuals.

De la mateixa manera, el Pla també presenta un esforç de seguiment de l’activitat. Diàriament es monitoritza l’activitat declarada per hospitals, centres d’atenció primària i Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i setmanalment es publica al Canal Grip l’ús que s’està fent de cadascun dels serveis sanitaris. En aquest sentit, aquesta darrera setmana compresa del 6 al 12 de novembre, s’han atès 25.241 casos al 061 CatSalut Respon, els centres d’atenció primària han rebut 802.168 visites, els centres d’atenció continuada 38.722, les urgències hospitalàries 63.573, i s’han comptabilitzat 6.515 ingressos.

El Pla d’urgències de Catalunya, s’adequa al nou model d’atenció a les urgències fixat pel Pla de Salut 2011-2015 amb quatre objectius: adequar el temps de resposta, canalitzar l’atenció al recurs més adient, adequar organitzacions i recursos als augments de la demanda, i aconseguir una correcta articulació entre els diferents serveis i centres sanitaris territorials.

Pel què fa a les principals activitats de l’Agència de Salut Pública durant l’hivern es centren sobretot en la vigilància i la prevenció de les infeccions respiratòries agudes entre les quals hi ha la grip. La millor eina preventiva és la vacunació, per la qual cosa a mitjans d’octubre es va iniciar la campanya da vacunació antigripal amb 1,2 milions de dosis.

La vacunació es recomana a persones amb risc de complicacions si pateixen la grip, és a dir, a persones de més de 60 anys; persones internades en institucions tancades; dones embarassades; persones amb malalties pulmonars, cardiovasculars renals o hepàtiques cròniques; o persones amb obesitat mòrbida, entre d’altres. De la mateixa manera, la vacuna també es recomana a tots els professionals sanitaris i a aquelles persones que realitzen serveis assistencials per a la comunitat com ara policies, bombers, o protecció civil entre d’altres.

En relació a la vigilància, l’Agència de Salut Pública activa des del 29 de setembre fins al 17 de maig, el Pla de vigilància de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC). L’objectiu d’aquest pla és disposar d’informació actualitzada sobre el grau d’activitat dels virus de la grip i altres virus respiratoris que, per la seva freqüència i gravetat, poden ocasionar increments importants en la demanda assistencial. Enguany, les dades es rebran de 59 metges diferents – 33 de medicina familiar, i 26 pediatres – de 41 centres d’atenció primària i 12 hospitals distribuïts per tot el territori, i es recolliran en un informe setmanal que es podrà consultar a través del Canal Grip.

Aquest any, com a novetat per preveure possible situacions de risc epidèmic, s’activarà la prova pilot d’un model predictiu que utilitza dades de morbiditat i meteorològiques per tal de predir, a temps real, la intensitat epidèmica amb 2 o 4 setmanes d’antelació.

Durant els mesos d’hivern de l’any passat, l’activitat de virus de la grip va ser moderada i el període de l’epidèmia va durar 9 setmanes; la màxima incidència de casos va arribar als 453 per cada 100.000 habitants; el número de casos greus va ser de 412, i hi va haver un total de 45 defuncions.

Tornant al Pla d’Hivern, un altre dels seus aspectes més importants és la informació i la comunicació a la ciutadania. D’aquesta manera, el canal temàtic sobre la grip del Canal Salut centralitza la informació sobre el seguiment setmanal de casos de grip – també difosos via Twitter i l’App 061 CatSalut Respon – i incorporen vídeos informatius.

En relació a la informació sobre els centres amb atenció continuada i urgent oberts, a banda dels cartells penjats als propis centres, també es pot consultar la guia de centres actualitzada i una eina de consulta interactiva, a través del Canal Salut i del telèfon i aplicació 061 CatSalut Respon.

Pel què fa a la prevenció, la principal acció dirigida al conjunt de població catalana és la campanya de vacunació. Més enllà d’aquesta, el Departament i el Servei potencien també els consells de salut i promouen l’autocura per mitjà del telèfon i aplicació electrònica 061 CatSalut Respon, les oficines de farmàcia, i els equips d’atenció primària.

Switch to mobile version