Autor Política
14 Novembre 2014 a 15:30

El Consell Comarcal aprova una moció per mantenir el servei de transport sanitari

Tots els grups excepte CiU aproven la moció

Presidència del Consell Comarcal del Vallès Occidental

Presidència del Consell Comarcal del Vallès Occidental // Foto: Joan Murcia

Ahir va tenir lloc una nova sessió del Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental, en què es va aprovar una moció, presentada per tots els grups excepte CiUPSC, ICV-EUiA, PP, ERC i les CAV – per tal de mantenir el servei de transport sanitari al Vallès Occidental. El passat 10 d’abril d’enguany, el ple va aprovar la Moció 99/X del Parlament de Catalunya sobre el transport sanitari, que incloïa, entre d’altres mesures, el manteniment de – com a mínim – el pressupos assignat al 2014 al transport sanitari i també les mateixes hores de cobertura.

El juny de 2014, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va treure a concurs el servei de transport sanitari, tant el de caràcter urgent com el no urgent, cosa que va comportar, al Vallès Occidental, la reducció d’un 9,66%, és a dir, 1.64.613,6 – passant de 12.048.938,9€ a 10.884.325,3€. A més, també es redueixen el total d’hores d’atenció en 31.472,5 hores anuals, i es perd el Servei de Suport Vital Bàsic als municipis de Terrassa, Sabadell, Badia, Ripollet, Montcada, Cerdanyola, Santa Perpètua, Rubí, Castellbisbal, Sant Cugat (Vallvidrera), Vacarisses, Ullastrell, Castellar del Vallès, Viladecavalls, Barberà del Vallès, Matadepera, Sant Quirze i Polinyà.

S’eliminen dues ambulàncies bàsiques (SVB) de 24 hores a la base de Montcada i Reixac i una a Sant Cugat del Vallès; a més a Cerdanyola i Santa Perpètua, es perden 12 hores diàries de cobertura. També s’elimina el Suport Vital Bàsic en el reforç d’hivern als municipis de Terrassa i Sabadell, un reforç que significava un increment d’hores d’assistència en els mesos d’hivern – entre desembre i març – per donar resposta a l’increment de demanda assistencial que es produeix cada any en aquesta època.

A més de tot això, es perden, també, ambulàncies medicalitzades amb acompanyament de personal mèdic, d’infermeria i tècnic, que en alguns casos són substituïdes per Vehicles d’Intervenció Ràpida (VIR) – que només compten personal mèdic i tècnic – amb la consegüent necessitat d’activar recursos de SVB, SVI o SVA pel trasllat del malalt, quan es dóna la circumstància que en el concurs es preveu la reducció d’aquesta mena d’efectius.

El Vallès Occidental compta, segons les dades de desembre de 2013, amb una població de referència de 898.921 persones, que són ateses per les urgències als diversos dispositius assistencials – Hospital Mútua de Terrassa, l’Hospital de Terrassa, l’Hospital de Sabadell-Parc Taulí i la Clínica del Vallès – i els Centres d’Atenció Primària; aquests darrers, a més, han patit importants reduccions en els horaris d’atenció, en els serveis i s’han eliminat les urgències nocturnes d’alguns d’ells: Badia del Vallès, Sabadell, Santa Perpètua, Castellar, Castellbisbal, Montcada, Viladecavalls i Barberà.

Tot això se suma a què el Pla Sanitari del Vallès Occidental detectava mancances en l’atenció sanitària a la comarca, especialment a les urgències, i és per aquest motiu que s’incloïa la previsió del nou Hospital lleuger de Montcada-Ripollet-Cerdanyola, amb 180-200 llits, que havia de servir per descongestionar el col·lapse del Taulí, i l’hospital lleuger de Rubí que hauria de descongestionar els hospitals de Terrassa

Així doncs, amb tot l’exposat es pot constatar que enlloc d’avançar en la millora de l’atenció a les urgències i emergències als afectats del Vallès Occidental, les decisions preses per la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya van en direcció contrària, i aquestes noves retallades en transport se sumen a les què ja s’havien produït amb el tancament dels CAP.

La moció presentada per ICV-EUiA proposava instar el Govern a mantenir les hores de cobertura de SVB i SVA que el 2013 al Vallès Occidental, així com a mantenir la base de SVB a Montcada i Reixach i el mateix nombre de vehicles i distribució horària de l’any 2013 a totes les bases de la comarca, i els SVB de suport a Terrassa i Sabadell. També es demana que es mantinguin els dos vehicles de SVA amb la dotació completa de personal mèdic, d’infermeria i tècnic al municipi de Sabadell.

Tots els grups, excepte CiU, van aprovar aquesta moció, i així es traslladarà tant al Govern com a CatSalut. Al Ple del Consell Comarcal, celebrat ahir a la tarda, no hi van poder ser presents els regidors de Rubí – Víctor Puig (CiU), Arés Tubau (ERC) i Ana María Martínez (PSC), atès que a la mateixa hora s’estava celebrant el Ple Municipal per aprovar inicialment els pressupostos.

Switch to mobile version