Autor Opinió
25 Novembre 2014 a 11:00

Dia internacional per l’eradicació de les violències masclistes

Per l'eradicació de la violència masclista // Imatge del web izquierdaunidanerja.blogspot.com

Per l’eradicació de la violència masclista // Imatge del web izquierdaunidanerja.blogspot.com

Un any més el 25 de novembre, torna a estar marcat a les nostres agendes per recordar, condemnar i denunciar les violències a què quotidianament estem sotmeses les dones, d’aquí i d’arreu del món.

És un dia per fer visible la situació devastadora que nega a milions de dones el seu dret a viure una vida lliure de violències. Un dia per condemnar aquesta violència en totes i cadascuna de les seves cares i expressions i lluitar per eradica-la.

Si mirem enrere, hi ha una llarga lluita contra la violència masclista que ens ha permès dotar-nos de lleis, de recursos i millores en l’atenció i l’abordatge professional. Però en aquests moments la manca alarmant de recursos, sumat als desequilibris territorials ho converteixen en eines insuficients i ineficaces.

La persistència de valors i actituds retrògrades, masclistes i patriarcals mantenen unes arrels profundes a la nostra societat i perpetuen les relacions desiguals entre dones i homes. El desmantellament de drets que està significant la crisi econòmica, les polítiques d’austeritat i les retallades en l’Estat del Benestar impliquen un retrocés en la llibertat i l’autonomia econòmica de les dones. Aquests danys estan precaritzant la vida de les dones i situen l’horitzó de l’eradicació de la violència masclista més lluny encara.

Els incompliments constants de les recomanacions internacionals per eradicar la violència masclista que es produeixen a casa nostra, dels quals alerten amb preocupació les organitzacions feministes, són una prova més de la necessitat imperant d’un canvi de rumb decisiu cap a polítiques actives de lluita contra el masclisme.

Són claus les polítiques que posin l’accent en l’educació sexual i afectiva, en la lluita contra el sexisme, en la intervenció comunitària i en l’àmbit institucional, en els mitjans de comunicació i en la publicitat.

Més enllà de l’actitud política reactiva, el camí cap a l’eradicació de la violència masclista, passa principalment per la prevenció. Tanmateix, la prevenció és avui en l’oblit institucional, a excepció d’alguns ajuntaments proactius i conscients del risc social d’abaixar la guàrdia.

Un any més les dades tornen a ser motiu de reflexió i inquietud: 9 dones assassinades per violència masclista a Catalunya i 42 dones a l’Estat en el que portem d’any. A la nostra ciutat 851 dones han estat ateses, un 7,5% més que l’any passat, però el nombre de denúncies registre una davallada, que no suposa una millora sinó la poca tendència a entrar en processos judicials, doncs la crisi impedeix que algunes dones s’atreveixin a trencar amb els agressors, el que suposa encara una major invisibilitat. Xifres que tenen rostre, nom i cognoms, vides, que descriuen una xacra que no para de créixer i que esdevé una situació dramàtica que qüestiona els fonaments de la nostra democràcia.

Un tema molt preocupant és l’augment de la violència en la població més jove, com alerten recents estudis, constaten una realitat inacceptable en qualsevol país democràtic. La violència en els adolescents és més sofisticada en la mesura que utilitzen les noves tecnologies i les xarxes socials. Aquests sistemes recents de comunicació influeixen en els patrons de conducta dels joves, que retrocedeixen en el valor de la igualtat i reprodueixen els vells estereotips: en què l’home domina i té el poder sobre la seva parella. Cal treballar amb el jovent i adolescents els valors en un pla d’igualtat: als centres, als esplais, a les entitats juvenils…, sobre els avantatges d’una societat solidària i igualitària entre els dos sexes. Cal tractar els temes sobre el masclisme i les relacions de parella, per incentivar la reflexió sobre com resoldre problemes en aquest àmbit de la vida, clau en el desenvolupament de la persona.

Per tot això Dones amb Iniciativa –ICV, reiterem el nostre compromís ferm en la lluita contra la violència masclista, per tal de combatre-la i eradicar-la. Cal posar fre a aquesta situació alarmant.

Incrementa la violència, intensifiquem la lluita!

Dones amb Iniciativa – ICV

Switch to mobile version