Autor Cinema, teatre i televisió
25 Novembre 2014 a 18:00

Crítica cinematogràfica: La leyenda del samurái (47 Ronin)

Honor, valentia i coratge

La leyenda de samurái 47 ronin

La leyenda de samurái 47 ronin

ACCIÓ. EE.UU. Estrena: 2013. Dirigida per: Carl Erick Rinsch. Repartiment: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Tadanobu Asano, Rinko Kikuchi, Kou Shibasaki, Min Tanaka, Hiroshi Yamada. Duració: 119 min

A l’era japonesa Edo (segle XVIII) un grup de 47 ronin decideixen venjar la mort del seu amo. Entre aquests està Kai, un jove mestís que lluitarà al costat dels valents ronin per salvar la noia que estima i a la vegada aconseguir ser acceptat.

El film porta a la pantalla una de les histories més conegudes de la cultura japonesa, la dels valents samurais que després de convertir-se en ronin (samurais sense amo) decideixen venjar la mort del seu senyor. En aquesta adaptació, per això, han realitzat varies modificacions: el personatge de Keany Reeves (Kai), el de Ko Shibasaki (Mika) i el de Rinko Kikuchi. Aquests personatges han aportat al film el toc comercial que aquest necessitava per arribar a un major públic però a la vegada han fet que perdi gran part de l’essència del gènere de samurais (chambara).

Pel que respecta al guió cal destacar que no en té un gran pes, les imatges es serveixen de si soles i el que aporta el guió és un simple recolzament. En els moments que té més força són quan Oishi parla, i quan decau és en els moments de romanç entre Kai i Mika, tot i que els diàlegs expliquen, entre línies, la cultura i algunes de les creences japoneses.

La interpretació de la major part dels actors es extraordinària, sobre tot destaca la de Rink Kikuchi qui interpreta la bruixa concubina de Kira. En la seva interpretació no s’acaba d’entendre si realment està enamorada de Kira o no, a més les seves cares de dolenta fan que l’espectador li agafi mania. Una altra interpretació destacable és la de Hiroyuki Sanada (Oishi), a part de tenir un dels rols principals i més importants de la història Sanada crea un personatge cuidat i estudiat. Per altra banda tenim la interpretació de Keanu Reeves, no és dolenta però tampoc arriba a la dels seus companys japonesos, segurament un factor que afecta és el fet d’interpretar un paper fora de la seva filmografia. Tot i així, a la majoria de les escenes d’acció Reeves es defensa a la perfecció.

Pel que respecta a la direcció artística del film només es pot dir una paraula: espectacular. La direcció artística té cada detall està ben cuidat i posat per una raó, a part que plasmen bastant a la perfecció la cultura japonesa. Però, el que no acaba de representar és l’essència de l’era d’Edo, ja que es centra massa en una visió moderna i contemporània deixant de banda el classicisme i la tradició.

En un principi el film fa una petita introducció al que més tard es veurà i amb un parell d’escenes ens mostren alguns dels valors que s’aniran desenvolupant al llarg del film com per exemple el de l’honor, la valentia, l’orgull i la lleialtat.

En sí el film no aporta res que no s’hagi vist en altres films, més ben realitzats, sobre la llegenda dels 47 ronin, però tot i així el film quedarà dins la llista de pel·lícules a veure, que entretenen i a la vegada t’expliquen valors de la cultura oriental. Un film que convé mirar-lo sense esperar una gran obra mestra ja que, d’aquesta manera, t’assegures emportar-te una gran sorpresa, sobretot a nivell estètic.

Cristina Nocete

@crisnocete

Switch to mobile version