Autor Economia
27 Novembre 2014 a 14:00

Cecot Formació: “El 24% de les petites empreses no coneixen la bonificació per formació”

Està consolidada a les grans i mitjanes empreses

Alumnes d'un curs de Cecot Formació

Alumnes d’un curs de Cecot Formació // Imatge del web de Cecot

Segons ha comunicat Cecot Formació, el 24% de les empreses petites no coneixen el sistema de bonificació que tenen al seu abast per a la formació dels seus treballadors, consolidat ja a les grans empreses i en gran part a les mitjanes.

Eulàlia Martínez, directora de la Fundació Cecot Formació, explica que això és degut a l’escàs volum de plantilla de les organitzacions petites, que “no els permet tenir una persona interna dedicada a treballar aspectes de formació o recursos humans, per tant és més difícil articular-ho”. “Un nombre reduït de treballadors tampoc permet organitzar cursos a mida dins la pròpia empresa i, a vegades, si una persona s’ha d’absentar del seu lloc de feina, aquestes estructures empresarials no tenen possibilitat de substitució”, explica.

Martínez considera la formació com un element bàsic per aconseguir treballadors més preparats, motivats, innovadors, creatius i eficients. “Totes les empreses que no aprofiten els recursos que tenen al seu abast per formar als treballadors/es estan reduint les seves possibilitats de creixement i millora”, afegeix.

El departament de formació de la patronal Cecot explica que les entitats que es dediquen a la formació dels treballadors de les empreses han de fer front a un doble repte, informar dels beneficis que aporten aquestes pràctiques empresarials i assessorar sobre les diferents formes que hi ha de finançar la formació, que esdevé un recurs d’alt valor.

Els diners per aquest tipus de bonificació sorgeixen de la quota de formació professional que les empreses i treballadors paguen a la Seguretat Social. Aquest fons es comptabilitza anualment i no és acumulable. Per tant,  totes aquelles empreses que abans de final d’any no hagin utilitzat la quantitat que tenien assignada, la perdran. Sobre aquest fet, Martínez considera “una llàstima” que les empreses cada any deixin d’aprofitar diners que podrien invertir en la formació dels seus treballadors.

A més de la bonificació, les companyies també tenen a la seva disposició altres formes de finançament alternatives que han agafat força aquests darrers anys, com el PIF (Permís Individual de Formació), amb el qual l’empresa rep l’import de les hores que el treballador dedica a formació reconeguda mitjançant una titulació o una acreditació oficial, incloses les dels títols de formació professional i certificats de professionalitat.

La directora de Cecot Formació conclou dient que l’objectiu principal de la fundació “és aconseguir que les empreses aprofitin tots els recursos disponibles per tal de créixer, potenciar la seva competitivitat i millorar les seves opcions de futur”, ja que “el primer pas per a un futur empresarial sòlid és fer que les empreses coneguin i utilitzin els recursos que tenen al seu abast”.

Switch to mobile version