Autor Societat
31 Octubre 2014 a 11:00

Un grup d’investigadors treballa per conèixer l’antiguitat del jaciment del Castell de Barberà

Es va descobrir als anys 70

Jaciment Castell de Barberà

L’alcaldessa de Barberà del Vallès, Ana del Frago, en una visita al jaciment // Imatge cedida per l’Ajuntament de Barberà del Vallès

Un grup de vuit investigadors treballa des d’inicis d’aquest any al jaciment paleontològic Castell de Barberà per intentar definir la seva antiguitat. L’excavació, situada a la vora del riu Ripoll, just a sota de la torre de ca n’Altimira, es va descobrir als anys 70 i porta anys sent objecte d’estudi per part de nombrosos experts. S’hi han descobert, a banda de multitud de fòssils, restes d’un gran antropomorf i d’un primat del grup dels pliopitècids.

L’equip d’investigadors, que està liderat pels doctors Sergio Almécija i Salvador Moyà, està treballant a l’excavació per conèixer la geologia de la zona. Els experts creuen que si recopilen més dades sobre el terreny i l’estudien podran determinar d’una manera més acurada l’edat del jaciment. Conèixer els anys que té la zona permetria posar una data més exacta a les troballes i facilitar l’estudi dels orígens de la humanitat.

Als anys 70, quan el doctor Miquel Crusafont va començar a excavar el lateral del riu Ripoll, es va descobrir un gran antropomorf fòssil i un primat més petit que formava part del grup dels pliopitècids. Les restes dentàries van permetre identificar el primat, que es va batejar amb el nom de Barberapithecus. La descoberta va ser molt rellevant, ja que la mona de Barberà -tal i com se la coneix col·loquialment- és un dels primers primats catalans d’aspecte modern.

Del gran antropomorf, en canvi, no se’n van trobar dents o restes del crani, dues parts del cos fonamentals per escatir la identitat exacta de la troballa. Els fragments de l’esquelet que es van localitzar no són suficients per determinar l’espècie de l’antropomorf i per això les noves investigacions que es desenvolupen ara al jaciment poden servir per resoldre alguns dels interrogants que encara hi ha oberts.

El projecte de prospecció i excavació de la zona del Castell de Barberà que s’està desenvolupant al llarg del 2014 ha estat un dels tres escollits per la Leakey Fundation dels Estats Units, que va rebre més de cent sol·licituds de diversos jaciments perquè financés el cost dels treballs. Els diners aportats per aquesta entitat han permès sufragar les despeses d’aquest any d’investigació, però ara l’Ajuntament busca finançament per allargar els treballs durant tres anys més.

Switch to mobile version