Autor Cultura
14 Octubre 2014 a 14:00

Festa de nominacions dels XX Premis Butaca

“Un aire de família” lidera les nominacions

Foto de família dels nominats als XX Premis Butaca // Foto: Ventura López

Foto de família dels nominats als XX Premis Butaca // Foto: Ventura López

Ahir a la nit es va celebrar la festa de nominats a la vintena edició dels Premis Butaca de Teatre de Catalunya. A l’acte, celebrat a l’Antiga Fàbrica Damm, van assistir-hi personalitats del teatre català com ara Guillem Albà, Pere Arquillué, Jordi Banacolocha, Roger Berruezo, Jordi Bertran, Pep Bou, Gemma Brió, Oriol Broggi, Marta Carrasco, Guillem Clua, Xavi Collado, Miriam Compte, Manel Dueso, Josep María Miró, Mone, Carlota Olcina, Silvia Pérez Cruz, Rosa Renom, Clara Segura, Mar Ulldemolins, i també hi van assistir Carlos Combarros, de la Diputació de Barcelona, i Nèlida Falcó de la Generalitat de Catalunya.

Amb la celebració d’ahir es va donar el tret de sortida a les votacions que es podran efectuar mitjançant el web www.premisbutaca.cat fins el proper dimecres 16 de novembre.

Enguany els Premis Butaca es celebraran a Barcelona per sisè any consecutiu, però en aquesta ocasió es realitzaran al Teatre Principal, un lloc amb taules on la gent podrà asseure’s mentre gaudeix d’una copa, en un gest de recuperar les gales dels inicis per a aquesta vintena edició, ja que, tal com afirma Toni Martin – co-creador del certàmen – “sempre ho hem viscut com una festa, i en aquests 20 anys hem cregut que era un bon moment per fer-ho com vam començar”.

Per la seva banda, Gloria Cid, va expressar la seva alegria per haver arribat a la 20a edició d’uns premis que, tal com va explicar, van néixer “d’una manera inconscient des d’un programa de ràdio de Premià de Mar”. Cid també va recordar que l’essència dels Premis Butaca és el fet que “és un premi lliure de qualsevol institució vinculada al teatre” i alhora el funcionament d’aquests com a un “element de difusió del teatre al nostre país”.

Gloria Cid, co-creadora dels Premis Butaca juntament amb Toni Martin, va voler anunciar que, per a celebrar aquest 20è aniversari, en col·laboració amb l’Arts Santa Mònica, el Goethe Institut, i el British Council, es convocaria pel proper 8 de novembre a l’espai de l’Arts Santa Mònica, una jornada de reflexió al voltant del teatre actual i el seu públic. En aquesta jornada hi assistiran com a ponents Thomas Ostermaier, director artística de la Shaubühne de Berlín; Declan Donellan, dramaturg, director i cofundador de al companyia Cheek by Jowl; Carme Portaceli, dramaturga i directora de teatre; Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya; i Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure.

Seguidament, els actors Enric Cambray i Nausicaa Bonnín, van ser els encarregats d’anunciar les nominacions d’enguany.

Els nominats a millor muntatge teatral són “Traduccions/Translations” (La Perla 29), “Terra de ningú” (TNC), “El Caballero de Olmedo” (Teatre Lliure), “L’orfe del clan dels Zhao” (La Perla 29), i “Un aire de família” (Teatre Romea/Intent Produccions).

En la categoria de muntatge de petit format, els nominats són “Llibert” (Cia. Les Llibertàries), “La nit just abans dels boscos” (TNT-CAET/Arsènic Creació), “Pulmons” (Sixto Paz Produccions), “Informe per a una acadèmia” (Gatcapat/Temporada Alta/Julio Manrique/Silvia Pérez Cruz), “L’encarregat” (Teatre Lliure), i “El Drac d’Or” (Teatre invisible).

“Marry Me a Little” (T. Lliure/Hold On Company/Espai l’Amistat), “La Gran Duquessa de Gerolstein” (Associació Artdevellut), i “Germans de sang” (Germans de Sang), estan nominats a millor musical. I en la categoria de dansa, els nominats són “B. Flowers” (Cia. Marta Carrasco), “Capricis” (Àngels Margarit/Cia. Mudances/Grec’13), i “La Capitana” (TNC).

Com a millor actor, estan nominats Ivan Benet per  “Informe per a una acadèmia”, Òscar Muñoz per “La nit just abans dels boscos”; Pere Arquillué per “Un enemic del poble”; Julio Manrique per “L’orfe del clan dels Zhao”; i Francesc Orella per “Un aire de família”. Pel què fa a les actrius nominades a millor paper protagonista són Gemma Brió per “Llibert”, Clara Segura per “La rosa tatuada”, Carlota Olcina per “Pulmons”, Carme Elias per “Al galop”, i Emma Vilarasau per “Els dies feliços”.

Els nominats a millor actor de repartiment són Albert Pérez per “L’encarregat”, Pablo Derqui per “L’orfe del clan dels Zhao”, Jacob Torres per “Un aire de família”, Roger Casamajor per “Un enemic del poble”, i Pep Ambrós per “Vània”. En el cas de les actrius, les nominades a millor actriu de repartiment són Àgata Roca per “Un aire de família”, Mercè Arànega per “Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores”, Mar Ulldemolins per “El joc de l’amor i de l’atzar”, Rosa Mª Sardà per “El Caballero de Olmedo”, i Laura López per “La pols”.

Com a millor actor de musical estan nominats Toni Viñals per “Marry Me a Little”, Benjamí Conesa per “Germans de sang”, i Albert Ruiz per “La Gran Duquessa de Gerolstein”. Les nominades a millor actriu de musical són Mone Teruel per “Marry Me a Little”, Virginia Martínez per “Germans de sang”, i Manuela Nieto per “Goodbye Barcelona”.

Els nominats a millor direcció són Lluís Pasqual per “El Caballero de Olmedo”, Ferran Utzet per “Traduccions/Translations”, Pau Durà per “Un aire de família”, Xavier Albertí per “Terra de ningú”, Oriol Broggi per “L’orfe del clan dels Zhao”, i Xavier Ricart i Ivan Benet per “Informe per a una acadèmia”.

Per a millor escenografia estan nominats Sebastià Brossa per “Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores”, Joan Sabaté per “Un aire de família”, Jordi Queralt per “Informe per a una acadèmia”, i Ramon Ivars per “Al galop”. Els nominats a millor il·luminació són Pep Barcons per “L’orfe del clan dels Zhao”, Lluís Pasqual i Fernando Ayuste per “El Caballero de Olmedo”, Guillem Gelabert per “Traduccions/Translations”, i Lyonel Spycher per “Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores”.

Pel què fa al millor disseny de vestuari, els nominats són Miriam Compte per “Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores”, Franca Squarciapino per “El joc de l’amor i de l’atzar”, Annita Ribera per “Traduccions/Translations”, i Berta Riera per “L’orfe del clan dels Zhao”. Els nominats a millor caracterització són Núria Llunell per “Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores”, Toni Santos per “El joc de l’amor i de l’atzar”, i Eva Fernández per “Al galop”.

En relació a la creació de l’espai sonor, els nominats són Jordi Bonet per “Un aire de família”, Roc Mateu per “El Caballero de Olmedo”, i Damien Bazin i Ramón Ciércoles per “Informe per a una Acadèmia”. Els nominats a millor composició musical són Silvia Pérez Cruz per “Informe per a una Acadèmia”, Paco Ibáñez per “Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores”, Jaume Sisa per “Adiós a la infància, una aventi de Maré”, i Dani Espasa per “El Caballero de Olmedo”.

Finalment, els nominats a millor text teatral són “Llibert” de Gemma Brió, “Fum” de Josep Maria Miró, “Consell familiar” de Cristina Clemente, i “La pols” de Llàtzer Garcia”.

D’aquesta manera, el muntatge “Un aire de família” (Teatre Romea/Intent Produccions), amb set nominacions, és l’espectacle més nominat de la 20a edició. Amb sis nominacions el segueixen “El Caballero de Olmedo” (Teatre Lliure), “L’orfe del clan dels Zhao” (La Perla 29), “Informe per a una Acadèmia” (Gatcapat/Temporada Alta/Julio Manrique/Silvia Pérez Cruz), i “Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores” (TNC).

@anna_mestreseg

Switch to mobile version