Autor Política
1 Octubre 2014 a 09:00

Concentració a Sabadell contra la suspensió cautelar de la consulta del 9N

Centenars de persones s’apleguen davant de l’Ajuntament

Concentració de rebuig a la suspensió de la llei de consultes a la plaça Sant Roc // Foto: Anna Sardà

Concentració de rebuig a la suspensió de la llei de consultes a la plaça Sant Roc // Foto: Anna Sardà

Ahir a la tarda, a les 19.00h, centenars de persones es van concentrar davant de l’Ajuntament de Sabadell, per mostrar el seu rebuig a la suspensió cautelar de la Llei de consultes populars no referendàries, així com del decret de convocatòria del 9 de novembre, després que el Tribunal Constitucional, reunit d’urgència abans d’ahir a la tarda, admetés a tràmit els recursos d’inconstitucionalitat interposats pel govern espanyol.

Després de la reunió del Consell de Ministres, l’advocada de l’estat va registrar les peticions al Tribunal, que en un temps molt més curt del què s’esperava, va convocar un ple extraordinari per tal de suspendre de manera cautelar la convocatòria de la consulta del 9 de novembre i la Llei que l’empara. La rapidesa de la decisió, segons justifiquen els dotze magistrats del Tribunal, és deguda a la transcendència constitucional i política de les qüestions, tant per a la societat espanyola com per a la societat catalana.

Un cop admesos a tràmit els recursos d’inconstitucionalitat del govern espanyol, el Tribunal Constitucional començarà les deliberacions, en un termini de cinc mesos, en què haurà d’emetre una sentència, o bé ratificar la suspensió o aixecar-la, però en aquest cas, ja necessitarà formular un raonament per justificar la decisió. És possible que aquestes deliberacions s’accelerin per tal que es pugui emetre una sentència abans del dia 9 de novembre, i així la consulta quedaria anul·lada de manera definitiva.

Les reaccions per part del Parlament de Catalunya no es van fer esperar, i ahir mateix, la mesa del Parlament va acordar presentar al·legacions als recursos, per tal de defensar la constitucionalitat de la Llei de Consultes i que el Tribunal Constitucional aixequi la suspensió. Segons va explicar la presidenta del Parlament, la llei de consultes és una llei general, i no una llei única i exclusivament per celebrar la consulta sobre el futur polític de Catalunya, com intenta fer entendre el govern espanyol.

El Ple del Parlament, per una altra banda, decidirà, avui dimecres, si designa els set juristes i politòlegs de la Comissió de Control del 9 de novembre.

Reaccions a la suspensió cautelar

Les diverses plataformes i partits que donen suport a la consulta van convocar a concentracions per ahir a la tarda, a les 19.00h, davant de tots els ajuntaments. Ja dilluns, un cop coneguda la sentència, per part de l’esquerra independentista es va cridar a concentracions als ajuntaments, i davant de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, com a complement de les manifestacions convocades per ahir.

A Sabadell, les dues entitats convocants són l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, i també tots aquells partits favorables a la consulta – la CUP, ICV, EUiA, ERC, CDC, ES, a més d’altres organitzacions.

Malgrat la pluja, que va caure al llarg de tota la tarda, centenars de persones es van concentrar a la plaça Sant Roc per mostrar el seu rebuig a la sentència del constitucional. La plaça es va omplir de samarretes grogues, estelades i de crits de “Volem Votar”. Els portaveus de les entitats convocants, ANC i Òmnium van llegir un manifest en el qual reclamaven el suport i la col·laboració de tota la gent de la plaça per la campanya que estrenaven ahir mateix de cara a la consulta del 9N. A més van animar a tothom a fer-se voluntari per aquesta campanya, que té per objectiu realitzar un porta a porta a favor de la independència, i per la qual necessiten 100.000 voluntaris . Segons van explicar, a Sabadell ja hi ha uns 600 inscrits.

La concentració va finalitzar després de passar el vídeo, retirat pel mateix Govern de la Generalitat, que convoca als catalans a votar el 9N. Tot i així, una bona part de la concentració, sota el lema Desobeïm, va marxar cap a la seu del Partit Popular a la Rambla per mostrar el seu rebuig i “assenyalar els culpables” de la prohibició de la consulta. Un cop llegit el manifest, que animava a les institucions catalanes a desobeir la sentència del TC, es va desconvocar la concentració.

 

Switch to mobile version