Autor Política
31 Octubre 2014 a 14:30

CiU Sabadell declara irregularitats en les obres del Passeig

Josep Ayuso assegura que “aquestes variacions no existeixen”

Carles Rossinyol a la roda de premsa d'aquest matí

Carles Rossinyol a la roda de premsa d’aquest matí // Foto: Joan Murcia

Un mes després d’haver demanat l’acceleració de les obres del Passeig per tal que s’acabessin a l’octubre d’enguany, i que aquest termini hagi finalitzat, el grup municipal de CiU ha convocat una roda de premsa aquest matí al Racó del Campanar per tal de comentar les irregularitats sobre aquestes obres.

El portaveu de CiU a Sabadell, Carles Rossinyol ha volgut manifestar “la nostra greu preocupació per com estant acabant les obres del Passeig”. Assegura que el projecte inicial ja no els agradava ja que es tractava “d’una plaça dura”, i des de CiU “sempre hem estat partidaris d’un passeig amb més caliu, amb més verd, amb més humà, i no una gran extensió dura que és el que al final es va adjudicar”.

Finalment però, el 8 de novembre de l’any passat es va adjudicar el projecte per 913.567€ amb un termini de finalització de les obres de 7,5 mesos. A dia d’avui, les obres encara no estan finalitzades, i segons Rossinyol el resultat no té res a veure ni estètica, ni econòmicament, i assegura que “el que estem veient no és el projecte que es va adjudicar”.

Per fer més atractiva la plaça, que Rossinyol ha insistit que no és el que CiU volia, es va preveure un tramat que representés l’herència tèxtil de la ciutat, a partir d’unes franges asfaltades, combinades amb unes altres franges de pedra natural. El que hi ha actualment a la plaça, “dista molt” del proposat als planells del projecte adjudicat, i segons Rossinyol “ens han instal·lat una carretera al mig de Sabadell”. En aquest sentit, el portaveu de CiU, ha manifestat el seu disgust perquè segons afirma el que s’està fent és “empobrir encara més un projecte que ja no era gaire galdós”.

Rossinyol també ha afirmat que hi ha hagut modificacions substancials del projecte que n’han abaratit els costos, però que es desconeix qui les ha acordat i perquè. En concret ha fet referència a la opció d’asfaltar la plaça, ja que afirma que l’asfalt és la manera més ràpida i més barata de pavimentar de qualsevol superfície. Per aquest motiu, avui mateix el grup municipal de CiU presentarà una sèrie de preguntes a l’Ajuntament per tal que s’expliqui “qui va prendre aquestes decisions, per quin motiu es van prendre, la diferència econòmica saber exactament quina és, i què se n’ha fet d’aquests diners”.

Rossinyol, que assegura que els comerciants, a banda de la decepció que senten per com està quedant la plaça, “tenen unes ganes enormes de que això s’acabi ràpidament”, veu els resultats d’aquest projecte com “frau a la ciutadania” en tant que després d’anys de parlar d’aquest projecte, s’ha acabat “senzillament asfaltant el centre de la ciutat”.

En aquest sentit, el portaveu del grup municipal ha assegurat que des de CiU es continuarà fent el seguiment d’aquestes obres, denunciant les modificacions i la manca de transparència en el pressupost, i també es demanarà “informació, i si cal, responsabilitats a qui hagi pres aquestes decisions canviant radicalment un projecte”. Unes decisions que Rossinyol insisteix en què s’han pres “al marge de la legislació vigent, al marge dels acords d’adjudicació, i al marge dels projectes”.

Josep Ayuso

Josep Ayuso // Imatge cedida per l’Ajuntament de Sabadell

Davant d’aquestes acusacions,  Josep Ayuso, ha respost en relació a les modificacions estètiques que s’hagin pogut donar a les obres del Passeig de la Plaça Major que “el projecte inicial era una proposta que podia ser motiu de millores”, i que al llarg del temps, fruit de les reunions amb el servei tècnic de l’Ajuntament, amb Sabadell Comerç Centre, amb la Oficina de Dinamització del Centre, i fins i tot amb la Fundació Bosch i Cardellach, “vem aconseguir fer aquest projecte inicial anés millorant i anés incorporant propostes que des de l’Ajuntament ens semblaven interessants per poder incorporar en aquell projecte”. En aquesta línia, ha afirmat: “estic convençut que el que fan és millorar aquell projecte inicial”.

En relació a les irregularitats econòmiques del projecte, Ayuso ha afirmat que no s’ha modificat el pressupost, “ni a l’alta, ni a la baixa” i que en qualsevol cas, “experimentarà les modificacions normals en un procés d’una obra tan contundent com és la que s’ha anat executant”. “El component econòmic d’aquest projecte no ha variat respecte al que va sortir a licitació. Aquestes variacions no existeixen” ha sentenciat l’alcalde de Sabadell.

Ayuso ha assegurat que “un procediment administratiu el que pretén fonamentalment és garantir que el que es preveu inicialment s’acabi executant amb el marc del que s’havia d’executar, i també en marc pressupostari previst” i  ha insistit en el fet que “si hi ha variacions seran les pròpies, i les que marca també la llei per poder executar una obra”, i assegura  en aquest sentit que “no hi ha hagut ni estalvi, ni un increment del preu, és el que estava licitat i és el que es va adjudicar”.

Switch to mobile version