Autor Societat
7 Setembre 2014 a 14:00

Els microbis del sòl produeixen CO2 a l’escalfar-se

En l’estudi internacional hi participa la UdL

Teresa Sebastià // Imatge cedida per la UdL

Teresa Sebastià // Imatge cedida per la UdL

Les comunitats microbianes del sòl produeixen més diòxid de carboni quan augmenta la temperatura. Aquesta és la conclusió d’un estudi que ahir va publicar la revista Nature i que avui ja es pot consultar en línia. Diversos equips de tot el món han participat en la recerca, entre ells un de català compost per investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i per especialistes del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). La coordinadora de l’equip català, l’únic que ha participat a l’estudi de tot l’estat, és la professora lleidatana Teresa Sebastià.

Els resultats de la recerca, que s’ha desenvolupat a Europa, Austràlia i Amèrica Llatina, contradiuen la teoria que fins ara es donava per vàlida i que sostenia que els microbis del sòl, a l’escalfar-se, ajuden a contenir el diòxid de carboni i que permeten combatre el canvi climàtic. Ara, l’estudi internacional ha servit per comprovar que el CO2 que emeten les comunitats microbianes augmenta quan s’escalfen. Per provar-ho, els investigadors han estudiat el comportament d’una gran franja de superfície, que anava de l’Àrtic fins a la selva amazònica.

Tot plegat genera, segons expliquen fonts de la investigació, un efecte bumerang: l’augment de les emissions de CO2 provoca un increment de la temperatura de la terra i això causa, alhora, que els microbis del sòl generin més diòxid de carboni. Kriistina Karhu, de la Universitat de Hèlsinki i autora de l’article, apunta la incertesa que això provoca de cara al futur: “Els nostres resultats suggereixen que l’escalfament global incrementarà l’activitat microbiana en una proporció major a l’esperada amb anterioritat, la qual cosa podria tenir implicacions per a les taxes futures de canvi climàtic”, alerta la professora.

Teresa Sebastià, la coordinadora de l’equip d’investigadors català i professora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL, explica que les conclusions de l’estudi adquireixen un matís si s’apliquen a Catalunya. “Les comunitats microbianes responen menys a l’escalfament en el sòl mediterrani”, afirma la professora. Tot i això, alerta que a les superfícies d’alta muntanya, on inicialment es creia que no es produïa aquest comportament, l’escalfament és major del que es pensava. Segons Sebastià, l’estudi ha de servir per tenir un coneixement més profund de les causes del canvi climàtic i establir els mecanismes necessaris per combatre’l.

Switch to mobile version