Autor Societat
24 Setembre 2014 a 16:30

Detenen catorze persones acusades de vendre falsos aparells per curar malalties

L’estafa afectava principalment a persones d’edat avançadaMossos

Durant el dia d’avui, agents de la Unitat d’Investigació de Martorell dels Mossos d’Esquadra han detingut set homes i set dones, d’entre 57 i 29 anys, tots ells de nacionalitat espanyola excepte una argentina, autors de 20 delictes d’estafa consumada a víctimes de tot Catalunya. L’estafa consistia en la venda de falsos aparells per a curar malalties a persones grans i amb problemes de salut. Des de l’octubre de 2013, els detinguts haurien venut 208 màquines per un valor de 500.000 euros.

La investigació va començar el febrer de l’any passat quan la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sabadell va denunciar aquesta empresa per un delicte d’estafa. Ja a l’agost d’aquest any, agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria d’Horta- Guinardó de Barcelona, van detenir diverses persones, que estaven relacionades amb l’empresa, després d’haver rebut nou denúncies de persones que havien adquirit la màquina. Tenint en compte que a Manresa s’havien denunciat cinc casos més, per a la resolució d’aquest cas va ser necessària la col·laboració entre diferents unitats policials.

Pel que fa a l’estafa, els detinguts contactaven amb les víctimes mitjançant trucades telefòniques fent-se passar per empleats de centres d’atenció primària, del Centre de Prevenció d’Ictus o del Col·legi de Terapeutes de Barcelona, i els demanaven dades del seu estat de salut. Un cop rebudes, els comunicaven que rebrien una visita d’un comercial a casa seva per tal de mostrar-los la màquina que suposadament els alleugeriria el dolor que patien. Les investigacions realitzades han permès comprovar com les dades personals de les víctimes corresponien a persones més grans de 65 anys d’arreu de Catalunya principalment, tot i que també s’han trobat casos en comunitats autònomes com Aragó.

Un cop a la casa, els “comercials” els feien una demostració amb una màquina anomenada BE PRO LIFE suposadament generadora de biofreqüències. Segons ha informat el Departament de Salut, aquesta màquina no té cap finalitat terapèutica i només serveix per fer massatges als peus.

Si finalment la víctima comprava la màquina, havia de pagar al voltant d’uns 1.500 euros,  si la pagava al comptat, i fins al doble d’aquest import si la finançava, una opció que oferia el mateix comercial. En cas de no comprar-la, la visita tampoc li sortia gratuïta, ja que els hi cobraven entre 50 i 60 euros per la demostració fraudulenta. Val a dir, que molts d’ells acabaven comprant l’instrumental, ja que se sentien molt pressionats pels venedors.

Fins al moment, han denunciat aquesta empresa 20 persones amb domicili a Sant Esteve Sesrovires (en grau de temptativa), Vilassar de Mar, Cardona, dues a l’Hospitalet del Llobregat, quatre a Barcelona, dues a Terrassa, Sabadell, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, dues a Esparreguera, Sant Vicenç dels Horts, Corbera de Llobregat i Premià de Mar. No es descarten més denúncies.

Amb aquesta investigació policial s’han detingut els administradors de l’empresa, teleoperadores i comercials, a la vegada que s’han fet les comprovacions necessàries de la documentació empresarial i, com a conseqüència de l’anàlisi de la documentació intervinguda a l’empresa, s’han localitzat altres víctimes que encara no han presentat la denúncia a la policia.

Switch to mobile version