Autor Societat
29 Agost 2014 a 17:00

La Diputació coordina un projecte per protegir la biodiversitat a Montserrat

Té quatre anys de durada

Imatge cedida per la Diputació de Barcelona

Imatge cedida per la Diputació de Barcelona

Prevenir els incendis forestals i conservar la fauna i l’entorn natural de la muntanya de Montserrat. Aquest és l’objectiu del programa europeu Life Montserrat, que coordinada la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Parcs Naturals. El projecte es va iniciar el juliol d’aquest any i s’allargarà fins a l’estiu del 2018.

Segons la Diputació, l’elevat risc d’incendis forestals a Montserrat aconsella l’aplicació del pla. La muntanya té una elevada càrrega de combustible vegetal que, sumat a les conseqüències del canvi climàtic i a la desaparició dels terrenys destinats al conreu, fan de la zona un bidó de gasolina a ulls dels experts. De fet, els precedents avalen aquesta tesi, i és que Montserrat ja ha patit importants incendis forestals en el passat.

Per prevenir el risc de focs, el programa europeu desenvoluparà una sèrie de mesures que han de permetre augmentar la capacitat de recuperació del bosc i crear àrees estratègiques que permetin disminuir l’abast d’un incendi i facilitar-ne l’extinció. Fonts de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació expliquen que també es buscarà incidir en la conservació i millora de la biodiversitat a la muntanya. En particular, el projecte contribuirà a la conservació de 16 espècies amenaçades i a la millora dels hàbitats de 211 espècies protegides més.

I com es concretaran aquests objectius? Des de la Diputació s’explica que s’intentaran materialitzar a través de la posada en marxa d’un pla de gestió integral de silvopastura que inclourà un programa de gestió del pasturatge i un altre de restauració de boscos. Tot plegat per intentar recuperar hàbitats oberts i zones de pasturatge.

El programa afecta un total de 42.487 hectàrees de la serra, el 67% de les quals són superfície forestal. Life Montserrat vol protegir la riquesa natural d’aquesta zona, que majoritàriament forma part de la Xarxa Natura 2000 i que està repartida entre setze termes municipals diferents. Ha estat finançat a parts iguals per la Unió Europea i l’administració catalana. En concret, dels 3 milions i mig d’euros destinats al programa, 1’7 provenen de fons europeus, 512.000 de la Diputació i la resta d’altres administracions.

Switch to mobile version