Autor Societat
8 Agost 2014 a 18:00

Desarticulat un grup de falsificadors de títols de transport públic

Un dels detinguts operava al Campus Universitari de Bellaterra

Van trobar títols falsos i material informàtic

Van trobar títols falsos i material informàtic // Imatge cedida pels Mossos d’Esquadra

La investigació conjunta entre la Unitat d’Investigació de l’Àrea del Transport Metropolità de Barcelona i l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona ha permès desarticular un grup especialitzat en la falsificació, fabricació i distribució de títols de transport de l’Autoritat del Transport Metropolità, que el passat novembre de 2013 va denunciar als Mossos d’Esquadra haver detectat un increment significatiu dels transports de títol falsificats. Una gamma de títols molt àmplia, de T-10, T-50/30, T-Mes i TJove, que cobrien fins a les 6 zones que estableix l’ATM, i que eren de gran qualitat, difícils de detectar. Gràcies als controls específics que duen a terme interventors de TMB a l’interior del metro, va ser possible identificar els títols falsos.

La majoria dels usuaris, com va revelar la investigació iniciada, no sabien que els títols eren falsos, amb la qual cosa, havien estat víctimes d’una estafa. Amb això, es van obrir diverses línies d’investigació, i es va descobrir que l’engany emprat en la majoria dels casos era que una persona oferia títols de transport a preu inferior a l’oficial, justificant-se dient que tenia un amic o un familiar que treballava a una de les operadores de l’ATM, com el Metro o el TRAM, i que es tractava de títols autèntics, de procedència lícita. Les vendes s’efectuaven a través de coneguts, veïns de determinats barris de Barcelona, o també d’altres ciutats que estan incloses dins la xarxa del transport tarifari integrat.

Decretat el secret de sumari, es va procedir a realitzar diverses entrades i perquisicions a domicilis de Barcelona, Sant Boi de Llobregat i Esplugues de Llobregat, i fou en aquesta darrera població on es va localitzar un taller de falsificació, perfectament preparat, on es realitzaven els títols de transport falsos. En els diversos registres, es van localitzar títols de transport de l’ATM, així com de RENFE, impressores d’alta qualitat i material informàtic específic, com ara escàners, lectors i gravadors de banda magnètica i ordinadors.

En total, quatre persones han estat detingudes fins ara en aquesta operació, tres de les quals formaven un grup criminal perfectament coordinat a l’hora de distribuir els títols fraudulents a diverses ciutats de la província de Barcelona. La quarta, tot i que no formava part del grup, es dedicava a fabricar i distribuir els títols de transport falsificats des de la població de Vilanova del Camí, Barcelona i el Campus Universitari de Bellaterra. Tres dels detinguts van passar a disposició judicial, i se’n va decretar la llibertat amb càrrecs.

La investigació ha estat tutelada per la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 8 de Barcelona.
Switch to mobile version