Autor Societat
9 Agost 2014 a 11:00

Consells per combatre la calor

Les recomanacions de la Generalitat davant les altes temperatures

 Imatge: Departament de Salut

Consells per la calor // Imatge: Departament de Salut

Quan les temperatures són força altes, la calor pot esdevenir un perill per la salut. Les temperatures extremes poden produir la pèrdua de líquids i de sals minerals imprescindibles per l’organisme. Si l’exposició s’allarga es pot acabar patint un cop de calor. És per això que la Generalitat de Catalunya ens aconsella sobre com actuar en cas d’onades de calor.

Quan estem a casa:

 • Hem de tancar les persianes de les finestres on toca el sol directament durant les hores de sol.
 • Obrir les finestres de casa per refrescar-la durant la nit.
 • Estar a zones més fresques
 • Utilitzar algun tipus de climatitzador per refrescar-nos i refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat, ventalls, entre altres). Si no tenim aire condicionat, mirar de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera)
 • Refrescar-nos sovint amb dutxes o tovalloles humides.

D’altra banda, quan estem al carrer:

 • Portar una gorra o un barret.
 • Utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
 • Procurar caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
 • Portar aigua i beure’n sovint.
 • Mullar-nos la cara i, fins i tot, la roba
 • Vigilar en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i mai no deixar els infants o a persones vulnerables amb les finestres tancades.

Seguint aquestes recomanacions, és aconsellable limitar l’activitat física durant les hores de més calor, com per exemple al migdia. Beure força líquid, sobretot sucs de fruita i aigua, així com evitar menjars calents i/o que aportin moltes calories.

També es vol ajudar a les persones més vulnerables a la calor (gent malalta, gent gran, gent amb discapacitat, infants…) i és per això que la Generalitat posa a disposició centres d’atenció primària, així com el número de CatSalut Respon (061), que atent diàriament durant les 24 hores del dia.

 

Switch to mobile version