Autor Societat
10 Agost 2014 a 11:00

La CGT presenta una guia d’autodefensa laboral

Va destinada als treballadors precaris

Guia d'autodefensa laboral

Guia d’autodefensa laboral

El sindicat CGT va presentar ahir una guia d’autodefensa laboral que pretén orientar els treballadors perquè coneguin quins són els seus drets laborals. El sindicat justifica la necessitat d’aquest manual davant la degradació de les condicions laborals i diu que el seu objectiu és “donar algunes pautes clares per a no anar venuts davant l’empresari”. Segons la CGT, la majoria de la “classe obrera” treballa en condicions precàries i això ha fet que consideressin imprescindible la creació d’aquest document en què el lector pot trobar, en forma de preguntes i respostes, algunes solucions a problemes relacionats amb les condicions de treball.

La Guia d’Autodefensa Laboral s’estructura en base a set preguntes que, segons la CGT, es pot plantejar actualment un treballador. Les qüestions reflecteixen, però, situacions ben diferents en cada cas. Per exemple, el sindicat intenta donar eines de defensa laboral a aquells treballadors que tenen un contracte temporal, però també a aquells que treballen en negre o als que ho fan sense papers. Altres preguntes que el manual respon són: “Treballo més hores i fent una feina diferent de la que consta en el meu contracte.Ho puc denunciar?” o “‎ ‏M’han acomiadat,què puc fer?”. També estimula als treballadors a organitzar-se i els dóna nocions bàsiques sobre terminologia laboral responent a la qüestió: “Què és un conveni col·lectiu?”.

El sindicat es queixa davant la “desregulació” que han generat les darreres reformes laborals, però també reivindica la necessitat de dotar els treballadors d’eines per fer efectiva la seva defensa davant l’empresari. Per això en alguns aparats posa especial èmfasi en elements jurídics, tot i que se centra especialment en convèncer el treballador de la necessitat de mobilitzar-se de manera organitzada. La CGT considera que “no s’hi val fer-se l’autista” i reclama als membres del que anomenen “classe obrera” que s’agrupin. En aquest sentit el títol de les conclusions del document és prou significatiu: “Només organitzats (també a la feina) podrem plantar cara a la precarietat”, expliquen des del sindicat.

Switch to mobile version