Autor Notícies
31 Juliol 2014 a 18:00

Un estudi permetrà millorar l’eficiència de la depuradora de Sabadell

Ha estat elaborat per l’ACA

 

Depuradora Sabadell-Riu sec

Depuradora Sabadell-Riu sec // Imatge cedida per la Generalitat

Optimitzar el procés biològic, a través de la instal•lació de sistemes de control de l’aire i de la reducció de sòlids, permetria estalviar a la depuradora de Sabadell fins a un 16% de l’energia.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb la col·laboració del Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental de la Universitat de Girona i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) ha desenvolupat un  projecte que s’ha centrat en la diagnosi, avaluació i optimització del disseny i l’operació dels bioreactors de membranes (MBR) pel tractament d’aigües residuals urbanes.

 Els han estudiat 7 instal·lacions més d’arreu del país. Es tracta de les de La Bisbal d’Empordà, les de Riells i Viabrea, les de Vacarisses, les de Sabadell-Riu Sec, Terrassa-Les Fonts i les de Gavà-Viladecans.

 A banda de detectar els principals problemes que té el sistema MBR, l’estudi ha desgranat possibles solucions per a optimitzar el seu funcionament. En aquest sentit, els investigadors han pogut demostrar estalvis energètics de fins un 16% a través de la creació de mecanismes que permetin controlar l’aire i reduir la concentració de sòlids.

 Malgrat que la iniciativa -que ha estat la base de la tesi doctoral de Sara Gabarrón, alumne de la Universitat de Girona–  s’ha centrat a investigar les depuradores que utilitzen el sistema MBR, les conclusions de l’estudi i les eines que poden permetre un funcionament més eficient de les plantes de tractament d’aigua són extensibles a tot tipus de depuradores. De fet, els experts consideren que, si finalment es porten a la pràctica, els estalvis energètics podrien arribar a ser superiors dels determinats inicialment.

Switch to mobile version