Autor Economia
3 Juliol 2014 a 16:00

Menys atur: més emigració, temporalitat i menys població activa

Cecot i CCOO creuen que la reducció de l’atur és un miratge

Variació de l'atur a Catalunya en el període 2013-2014

Variació de l’atur a Catalunya en el període 2013-2014 // Imatge cedida per CCOO

La davallada de l’atur és un miratge. No és certa si es relaciona directament amb la creació d’ocupació. Tant la patronal com CCOO coincideixen en aquest anàlisi. És cert que sobre el paper l’atur baixa però aquesta davallada no és directament proporcional a la creació d’ocupació. L’emigració de persones que busquen millors condicions laborals, tant a nivell català com espanyol, expliquen que la xifra d’atur no sigui tan alta com mesos enrere.

A més, cal considerar la temporalitat de l’ocupació a Catalunya i a Espanya, ja que tots els anys hi ha un descens de l’atur que sí respon a la creació d’ocupació. Si bé, aquesta és temporal per absorbir el gran nombre de turistes que venen al Mediterrani buscant platja i bon temps.

Sobre el paper, a Catalunya hi ha 570.214 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), 47.074 aturats i aturades registrats menys que fa un any. La població menor de 25 anys registra una caiguda de 4.456 respecte l’any anterior. Al conjunt de l’estat l’atur ascendeix a 4.449.701 persones, 122.685 menys que el mes anterior i prop de 300.000 menys al conjunt de l’Estat.

És per això que Cecot i CCOO accepten la davallada de l’atur i un augment de la contractació d’un 26% respecte fa un any. La contractació temporal en prop d’un 15% mentre que la indefinida baixa en prop d’un 7%. CCOO destaca que de nou la construcció torna a ser una de les grans promotors de l’ocupació i, a més, destaca que a Catalunya sols sobresurt el cas de Lleida pel que fa a la reducció d’aturats.

La Cecot es mostra més positiva i celebra la davallada de l’atur. Malgrat tot, considera que la situació empresarial, econòmica i social continua dèbil i, per tant, cal fer reformes per poder invertir la tendència de manera constant. La patronal creu que cal reforçar el canvi de tendència per fomentar la contractació i l’afiliació a la Seguretat Social.

Una inútil Reforma Fiscal

De nou, les dues organitzacions coincideixen en la falta d’eficàcia de la reforma fiscal que va presentar Montoro fa prop de dues setmanes. La Cecot creu que hi ha una manca de voluntat i iniciativa dels Governs per reactivar el sector empresarial tant amb polítiques dirigides a la innovació, a la internacionalització o la regeneració el teixit industrial. Consideren que l’alleujament de la pressió fiscal que proposa de Reforma Fiscal tampoc beneficia al gruix del teixit empresarial.

CCOO considera que la reforma no és justa ni redistributiva perquè suposa una important pèrdua d’ingressos públics que no permetran garantir els serveis públics ni la protecció social i econòmica de qui més la necessita. A més, consideren que les polítiques públiques han fracassat pel que fa a l’imprable augment de la pobresa i l’exclusió social, que a Catalunya ja arriba al 20%. Critiquen que el Govern s’ha saltat el seu propi Pla Nacional d’Acció per la Inclusió Social d’Espanya 2013-2016 respecte la creació d’ocupació i la garantia de prestacions.

Switch to mobile version