Autor Societat
29 Juliol 2014 a 15:00

Les intenses pluges d’ahir van provocar 238 incidències

80 trucades es van realitzar des del Vallès Occidental

protecció civil

Imatge del web de Protecció Civil

Ahir a la tarda es van registrar intenses pluges, destacant els 12 l/m2 en 10 minuts a Artés (Bages), 20l/m2 en 30 minuts a Hostalets de Pierola (Anoia) o 22,6l/m2 en 30 minuts a Castellbisbal; també els 40 l/m2 en 30 minuts a Olot (Garrotxa), 30 l/m2 en 30 minuts a La Quart (Berguedà), i 22,4l m/2 en 30 minuts a Barcelona (Barcelonès). Durant la nit, els valors de precipitacions han estat molt més baixos i lluny del llindar d’intensitat; per exemple, a Perafita (Osona) es van registrar 9,8l/m2 en 30 minuts i a Santa Coloma de Farners (Selva) 8,8l/m2 en 30 minuts.
Les pluges van ser molt intenses entre les 20h i les 23h, i entre les 21h i les 22h es van concentrar la major part de les incidències, coincidint amb l’hora de més intensitat. Durant aquest episodi de pluges i fins les 08:00 hores d’avui, el telèfon d’emergències 112 va atendre 238 trucades per incidències relacionades amb la pluja: per acumulació d’aigua (74), pel clavegueram (28), i el trànsit i carreteres (48), entre d’altres. Per comarques, s’han rebut 80 trucades des del Vallès Occidental, 63 del Barcelonès, 33 del Maresme, 10 de l’Anoia, 10 del Baix Llobregat, 9 del Vallès Oriental, 7 del Baix Empordà, 7 de la Selva, 4 d’Osona i 4 del Gironès. Per poblacions, la que més trucades va efectuar va ser Barcelona (41), seguida de Cerdanyola del Vallès (18), 15 de Badalona, 12 de Sant Quirze del Vallès, 11 de Terrassa, també 11 des de Santa Perpètua de la Mogoda i des de Sant Pol de Mar, 10 de Sabadell i 7 tant a Sant Vicenç de Montalt com de Sant Cugat del Vallès.
De tots aquests avisos, se’n van derivar 87 als Bombers de la Generalitat, durant la tarda i fins les 22h. En tots els casos es tractava de petites inundacions de baixos, i revisions de carrers i vies transitables inundades. Per Regions d’Emergències, els avisos rebuts es van registrar a la Metropolitana Nord (52), a la Metropolitana Sud (19), a la Centre (3) i a Girona (13).
Protecció Civil de la Generalitat va activar la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya, INUNCAT, que avui ha estat desactivat donada la millora de les condicions meteorològiques, i pel tancament de la majoria de les incidències. El pla queda en situació de Prealerta, ja que avui encara es poden produir tempestes intenses en alguns punts, com al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, fins les 20h, que poden superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts.
Pel què fa a l’estat de la mar, durant la nit i fins avui es poden registrar onades de més de 2,5 metres, i hi haurà mar de fons del nord i nord-est. Les onades màximes afectaran el Cap de Creus i el Cap de Begur, per la qual cosa caldrà extremar la precaució en les activitats marítimes i a les platges de la zona.
Des de Protecció Civil de la Generalitat es demana fer un seguiment de la previsió meteorològica, així com de les incidències i afectacions que es puguin produir, sobretot en el cas de viure a l’entorn de rius, rieres o altres zones inundables en general. També s’han de seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit, pel que fa a les incidències viàries habituals, i moderar la velocitat en llocs on plogui amb intensitat.
Igualment, es recomana allunyar-se de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on la pluja sigui intensa, especialment en llocs costaners o propers a la costa que rebin molta afluència de gent per aquestes dates, així com no deixar vehicles en rieres i zones inundables, donat que una crescuda sobtada del cabal podria endur-se’ls i posar en perill la integritat de persones i béns.
En cas de tempesta amb aparat elèctric, cal evitar posar-se sota o prop de torres de llum i arbres solitaris, i sortir de l’aigua en cas de ser a la platja.
Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana, a més, netejar embornals, desguassos i baixants que puguin tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes, ja que un tap de brutícia podria fer que s’inundés un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb xàfec intens.
Es preveu que, a partir de la propera matinada i durant tot el dia d’avui es puguin registrar onades d’alçades superiors als 2,5m, donada la influència del vent de gregal a la costa central i per efecte de la tramuntana al nord de Girona. Cal, doncs, extremar la precaució a l’hora de banyar-se, i estar pendent del color de la bandera: si és vermella, està prohibit banyar-se, i si és groga, s’ha d’anar amb precaució. Davant de l’episodi d’onatge, Protecció Civil de la Generalitat recomana no banyar-se si hi ha fortes onades, respectant els senyals de perill; tenir precaució en les activitats recreatives o professionals que tinguin lloc al mar, evitant-les en cas de grans onades; no accedir als punts del litoral que es vegin afectats per fort onatge, o en els llocs on les onades trenquen amb força, respectant els tancaments d’accessos a aquests punts; evitar aturar-se a contemplar les onades, allunyar-se d’esculleres, espigons, passeigs marítims i altres zones on les onades trenquin a prop, i en cas que s’observi alguna caiguda a l’aigua, trucar  immediatament al 112 sense perdre el punt de vista exacte de la caiguda, per així indicar-ho als serveis de salvament. En cas de caure a l’aigua, es recomana nedar en direcció oposada a les roques i intentar resistir flotant, sense fer més esforços.
Switch to mobile version