Autor Economia
11 Juliol 2014 a 13:00

L’activitat econòmica va millorar a la província de Barcelona el 2013

L’atur registrat va baixar un 3’7%

Imatge del web de la Cambra de Comerç de Barcelona

Imatge del web de la Cambra de Comerç de Barcelona

El 2013 va marcar un punt d’inflexió en l’economia de la província de Barcelona. L’any passat es va produir un canvi de tendència en la destrucció d’ocupació i es va registrar un descens notable en el nombre d’aturats. Així ho recull l’Informe territorial de la Província de Barcelona 2014, que ahir van presentar conjuntament representants de la Diputació de Barcelona i de la Cambra de Comerç de la ciutat comtal.

En concret, l’atur registrat va baixar a la demarcació barcelonina un 3’7% l’any passat i les xifres encara són més bones si s’observa el descens en estimat, que se situa en dotze punts percentuals. Aquestes dades, sumades a l’augment de les exportacions i la bona salut del sector turístic, fan que els resultats del 2013 siguin els millors dels últims sis anys. Tot i això, l’evolució de la població total mostra xifres negatives el 2013 (-2,5%) i en l’avanç de dades del 2014 (-5,7%) com a conseqüència de la pèrdua de població estrangera.

El vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, que va presentar l’informe acompanyat pel president de la Cambra barcelonina Miquel Valls i per l’economista Martí Parellada, va explicar que els números eren positius però no va evitar fer un cert bany de realisme. “No hi haurà sortida de la crisi sense innovació”, va alertar abans d’assegurar que els resultats que recull l’informe són fruit de “l’esforç important que estem fent els ens locals amb un marc d’entesa amb les empreses i el món de la recerca”.

Civil va emmarcar les dades en el context estatal i va fer notar que el volum d’exportacions de la província de Barcelona és equiparable a una cinquena part del total espanyol. Pel que fa al turisme, el vicepresident de la Diputació va explicar que “porta gairebé tres anys amb xifres al voltant dels 10 milions de viatgers anuals”, però també va alertar del fet que, en una economia oberta i integrada, “cal seguir demostrant que el nostre país és capaç de seguir el ritme de les principals economies europees”.

Civil creu que per garantir la competitivitat cal fer una aposta per “les agències locals de desenvolupament supramunicipal”, quelcom que, segons ell, la Diputació de Barcelona està fent amb la seva aposta per projectes “estratègics d’àmbit local”. Brandant una retòrica més idealista, el número dos de Salvador Esteve va assegurar que, sobretot, el que cal és “creure en les nostres empreses, territoris i economies locals”.

L’Informe territorial de la Província de Barcelona 2014, que fa dotze anys que es publica, compta amb dues monografies i dotze articles d’autor que aprofundeixen en l’anàlisi de les dades que el text posa de relleu, alhora que dibuixen aspectes més concrets de les economies locals de les onze comarques de la demarcació recollides a l’informe.

Switch to mobile version