Autor Economia
16 Juliol 2014 a 17:15

Èxit participatiu en el seminari sobre neuromàrqueting

 Organitzat per Cecot

 

Seminari sobre neuromàrqueting

Seminari sobre neuromàrqueting // Imatge cedida per Cecot

Cecot Formació va organitzar el 4 de juliol passat un seminari sobre neuromàrqueting per tal de veure, entre altres coses, quines parts mentals s’activen en escollir i realitzar una compra. Cal recordar que el neuromàrqueting és una disciplina que aplica les tècniques de les neurociències al màrqueting, i analitza els efectes de la publicitat sobre el cervell per tal de pronosticar la conducta dels consumidors mitjançant imatges de ressonància magnètica funcional. Mònica Mendoza, psicòloga experta en vendes, i José Ruiz, expert en neuromàrqueting, van ser-hi presents.

 Segons Mendoza, “les empreses es poden beneficiar de dues maneres del coneixement del neuromàrqueting. Per una banda, un coneixement general d’aquesta disciplina ens permet realitzar una publicitat més efectiva, ja que ens mostra certs principis que es compleixen sempre. Per altra banda, també podem realitzar un estudi més detallat del neuromàrqueting aplicat a una empresa en concret i sobre una mostra representativa del client al qual ens adrecem, en aquest cas la informació que obtindrem serà essencial i, econòmicament, està a l’abast de totes les empreses, fins i tot, de les més petites”.

Per ella és essencial a l’hora de vendre saber empatitzar amb la ment del consumidor i veure com funciona i la manera com aquesta decideix.

 Cal destacar que el neuromàrqueting fa que un 85% de les nostres decisions no les prenguem de manera conscient. A efectes pràctics, això es tradueix en el fet que les persones som compradors inesperats.

Què prefereixes, Coca-cola o Pepsi?

 Quan hi ha dos productes com Coca-cola i Pepsi, que tenen un gust i una qualitat molt similar. Què fa que n’escollim un o altre?

Per donar resposta a això es va fer un experiment en el que es donaven a provar les dues begudes sense identificar quina s’estava prenent, el resultat va ser que a la majoria de gent li va agradar molt més la Pepsi. Com s’explica que si la majoria de gent prefereix un producte, en consumeixi massivament un altre?

Per trobar-ne la resposta ens hem de remetre a l’estudi realitzat per Read Montague, director del Laboratori de neuroimatges del Baylor Collge of Medicine de Houston, que servint-se de tomògrafs i màquines de ressonància magnètica nuclear, va mirar què passava dins la ment de 67 voluntaris a l’hora d’escollir un producte o l’altre.

Aquest estudi va mostrar que quan la gent desconeixia el que estava prenent s’activava una part del cervell i, quan coneixien la marca de la beguda que estaven bevent s’ampliaven les zones del cervell estimulades, sobretot, aquelles que tenen a veure amb la part emocional i, a partir d’aquí, canviava la percepció sobre la qualitat o el gust del producte.

En el segon experiment, en el que la gent coneix la marca del producte que pren, va guanyar per un 75% els que preferien Coca-Cola. Montague ho va relacionar amb la gran tasca promocional i publicitària portada a terme per Coca-Cola, amb campanyes que juguen amb la identificació de l’emoció i l’afectivitat amb la marca.

En definitiva, l’estudi de Montague mostra que les decisions de compra es prenen de manera inconscient i que preval el factor emocional per sobre del racional.

Switch to mobile version