Autor Cinema, teatre i televisió
8 Juliol 2014 a 17:30

Crítica cinematogràfica: Aterriza como puedas

aterriza como puedas 4

@ainamarcobal

COMÈDIA. Estrena: 1980. Dirigida per: Jim Abrahams, David Zucker i Jerry Zucker. Repartiment: Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen, Lloyd Bridges, Peter Graves, Robert Strack, Lorna Patterson, Karemm Abdul-Jabbar, Stephen Stucker, Lee Bryant i Barbara Billingsley.

El vol 209 de la companyia Trans American fa un viatge de Los Angeles a Chicago. Sembla que tot va bé, però un menjar en mal estat posarà en perill l’avió i la tripulació. Per sort, entre els passatgers es troba un expilot de combat, el qual haurà de deixar de banda la seva situació personal i les estrambòtiques històries dels altres tripulats per aterrar l’aparell sa i estalvi.

L’any 1908 va estar nominada als Globus d’Or en la categoria de Millor Pel·lícula Comèdia/Musical i als Bafta a Millor Guió. Va rebre el premi de Millor Comèdia Adaptada de la mà del Gremi de Guionistes d’Amèrica.

Sense cap mena de dubte, manual del cinema d’humor de la dècada dels 80. Acudits absurds, situacions inversemblants, surrealisme, humor negre i personatges esperpèntics, Aterriza como puedas és un dels clàssics d’aquest gènere, la qual ha servit d’inspiració a moltes altres produccions.

aterriza como puedas 3Amb una història esbojarrada, en destaquen en gran mesura els personatges, tots ells singulars amb sortides de to que condueixen el fil de la comèdia. Des de les hostesses espantadisses, fins els pilots, passant per la nena malalta o el nen que vol aprendre a pilotar un avió. Les situacions de per si ja són absurdes, però ho són més tenint en compte que es troben dins un avió en un context de suposat perill.

Molts consideren que s’opta massa pels acudits fàcils, però aquests es van succeint de tal manera que es va superant la versemblança fins arribar al punt que qualsevol cosa pot passar. L’espectador entén que hi ha accions impossibles dins un avió, però la llicència que concedim als creadors es fa a canvi de l’humor, i la retornen en bona mesura. Aquests acudits fàcils es complementen amb un humor negre molt fi i calculat.

Aterriza como puedas és un film que critica en gran mesura seriositat de les produccions audiovisuals dels anys 80 que tenien com a eix central les catàstrofes. Amb unes actituds aparentment serioses, els personatges creen acudits i comèdia. Aquest és un aspecte molt treballat i alabat, perquè el personatge de Nielsen és un doctor aparentment seriós, però sense sortir en pantalla rient, fa que els espectadors no puguin parar. D’aquesta manera, es trama la crítica juntament amb la comèdia i el treball del repartiment d’actors i actrius.

ateriza como puedas 2Per tant, film obligadíssim per passar una bona estona i riure sense parar, amb acudits a ple vol com ara:

          – Nerviós?

          – Sí.

          – És el primer cop?

          – No, he estat nerviós altres vegades.

Switch to mobile version