Autor Entitats
28 Juny 2014 a 14:00

Cecot imparteix un seminari basat en la comprensió i l’aplicació de la intel•ligència cultural en processos d’exportació

cecot formacióCecot Formació ha impartit el seminari Com augmentar l’èxit en els negocis amb els països Llatinoamericans. Aquest seminari s’ha focalitzat en l’entorn a la comprensió i l’aplicació pràctica de la intel·ligència cultural. Segons la pròpia directora de Cecot Formació, Eulàlia Martínez, “aquest enfocament ja és a l’agenda de la majoria d’empreses de països amb més tradició exportadora que el nostre i amb aquest seminari volem que les empreses d’aquí coneguin què és la intel·ligència cultural i com pot esdevenir un factor clau per assolir l’èxit en tot procés d’internacionalització”.

Aquesta formació s’inscriu dins un conjunt de seminaris que tenen com objectiu acompanyar a les empreses en els seus processos d’exportació i facilitar-los el coneixement cultural de la zona perquè així els resulti més fàcil generar confiança i credibilitat, evitar malentesos i assolit l’èxit en les interaccions laborals i socials amb altres cultures.

Segons una de les formadores d’aquest seminari, Núria Bagés, experta en negociació i interculturalitat, “els intercanvis comercials amb Llatinoamèrica representen una excel·lent oportunitat d’exportació per a les empreses ja que és una zona amb estabilitat política, amb una economia creixent i amb una gran part de població amb qui compartim una llengua. Ara bé, tots aquests factors favorables resulten insuficients si no es fan servir unes estratègies de comunicació i negociació respectuoses amb els estils de pensament i comportament de la cultura i que generin confiança amb qui ens volem relacionar”.

Per a Montse Vancells, experta en comunicació internacional i interculturalitat aplicades a les empreses, “per exportar cal conèixer certs aspectes de la cultura d’acollida. Per exemple, en el cas de les empreses interessades a exportar a països Llatinoamericans necessiten tenir en consideració les diferents formes de percebre el temps, de negociar, la forma de dir les coses (directa o indirectament), de prendre decisions, de percebre l’autoritat, entre d’altres. Per facilitat l’adquisició d’aquests coneixements en aquest seminari fem servir una metodologia vivencial, basada en Role plays i dinàmiques de grup que permeten crear escenaris simulats de negociació i, d’aquesta manera, interioritzar els coneixements per després poder-los aplicar a escenaris reals”.

Què s’han de preguntar les empreses per saber si estan preparades per un procés d’exportació a Llatinoamèrica? Per Montse Vancells i Núria Bagés:

  • Concent el mercat a on vull exportar? I la seva cultura?
  • I les peculiaritats del país en concret amb el que m’he de relacionar?
  • Sóc culturalment intel·ligent?
  • Conec i sé utilitzar diferents estils de negociació? Els sé adaptar a la cultura i els estils locals?
  • Conec els estereotips que estereotips que es tenen sobre nosaltres i sé com afrontar-los?
  • Conec els diferents usos lingüístics?

Perfil de les formadores:

Montse Vancells és experta en comunicació internacional i interculturalitat aplicades a les empreses. Llicenciada en Filologia Catalana i Anglesa, postgrau en Terminologia i postgrau en Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme per la Universitat de Barcelona. És professora universitària de traducció i cap de la secció d’interculturalitat del grup de recerca GRAC (Aprenentatge i Comunicació ) de la UVic i fundadora de Babel Traductors. Ha treballat per a l’Ajuntament de Barcelona, Catalunya Radio, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Consorci Universitat Internacional Menendez Pelayo de Barcelona, CIDOB, CYGYC, Dayco, EMTB (Enric Miralles & Benedetta Tagliabue), Generalitat de Catalunya, Institut Ramon Llull, entre altres.

Núria Bagés és experta en negociació i interculturalitat. Llicenciatura, màster i doctorat en Psicologia per les Universitats de Londres, Simón Bolívar i Maastricht. Formació complementària en Psicologia Cognitiu-conductual, aplicada a les empreses, salut i educació i en Habilitats de Negociació i Interculturalitat. Ha treballat per a Nestlé, Deutsche Bank, Grifols, B-Braun, Inditex, General Electric, Generalitat de Catalunya, Ajuntaments de Catalunya, Diputació de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Mossos d’Esquadra, Policies de Terrassa i Portuària de Barcelona, Dept. de Cultura, Dept. de Medi Ambient, Dept. de Treball, ACC1Ó, ICS, UPC, URV, entre altres empreses.

Els propers seminaris previstos tracten de com exportar a l’Àsia Oriental (15 de setembre), l’Índia (3 de novembre), a l’Àfrica (15 de desembre) i a Europa (9 de febrer).

Switch to mobile version