Autor Cultura
15 Maig 2014 a 18:00

Sabadell obrirà els museus dia i nit per a celebrar-ne el Dia Internacional

Visita nocturna, actuacions i activitats infantils

nit dels museus

Imatge cedida per l’Ajuntament de Sabadell

Aquest dissabte, 17 de maig, arriba la 3a edició de la Nit dels Museus de Sabadell, amb una visita nocturna acompanyada d’una actuació i diferents activitats infantils durant el dia. La Nit dels Museus de Sabadell s’emmarca dins de la celebració de la 10a Nit Europea, i les activitats infantils del cap de setmana dins el Dia Internacional dels Museus, que aquest any arriba a la 36a edició. Durant la sessió de portes obertes de la nit del dissabte, els visitants podran descobrir gratuïtament les col·leccions dels museus i gaudir dels esdeveniments especials organitzats per aquesta diada, com ara música, dansa, teatre o poesia.

A la iniciativa d’aquest dissabte hi participen els Museus Municipals de Sabadell, l’Espai Cultura, la Fundació Sabadell 1859, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa. La Nit dels Museus vol acostar tot el patrimoni museístic de Sabadell a la ciutadania, especialment a la més jove. Vol també generar una xarxa de museus europeus en un esdeveniment comú, festiu i amistós. Aquesta és una iniciativa creada l’any 2005 pel Ministeri de Cultura francès i apadrinada des del 2011 pel Consell d’Europa i la UNESCO. En La primera edició de la Nit dels Museus a Sabadell, celebrada l’any 2012, va ser seguida per més de 2.700 persones, i l’any passat, va arribar als 4.500 participants.

Des del consistori sabadellenc valoren molt positivament aquesta iniciativa cultural. De fet, Quim Carné, regidor de Cultura, ha explicat que “aquestes propostes acosten els museus a la ciutadania d’una manera amena i directa, amb diferents tastets de cultura per fer més agradable l’estada a tots els públics”. Carné també ha volgut agrair a totes les entitats que han fet possible la Tarda d’Art i les que també participen en la Nit dels Museus. Per la seva banda, Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, ha comentat que “es tracta d’un circuit correlatiu en què cada espai mostrarà una peça singular del seu museu. Aquesta tercera edició de ben segur que serà remarcable en un cap de setmana atapeït d’activitats però que sumen, ja que el mateix públic pot participar en totes elles”. Sunyer també ha remarcat que les activitats del dissabte comencen a la tarda i s’allargaran fins la matinada.

D’altra banda, Eva Buch, directora del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, ha assenyalat que “els museus tenen sentit si la gent hi entra, i això es pot afavorir amb les activitats que com les del dia Internacional capten l’atenció de les famílies. Són activitats pensades perquè ningú se les perdi ja que es fan en horaris diferents i està oberta a totes les edats”. Buch també ha explicat que “tant les peces singulars com cada persona que assisteix al museu són joies del museu. I és que es tracta d’un espai que aporta coses positives tant per l’aprenentatge com el gaudi”. Finalment, Salvador Moyà, director de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, ha volgut destacar que pel seu centre “és una prioritat participar en l’activitat cultural de la ciutat com a dinamitzadors culturals. La ciència també forma part de la cultura i el compromís en la divulgació dels continguts científics és una prioritat del centre”.

Programació de la nit dels museus de Sabadell

Tots els museus romandran oberts des de les 8 del vespre i fins a les 12 de la nit del dissabte 17 de maig. L’entrada és gratuïta i es poden visitar les exposicions permanents i temporals. A més, hi ha previstes les següents activitats:

A les 8 del vespre, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (c. de l’Escola Industrial, 23), oferirà l’activitat Temps en el temps, paraula poètica, a càrrec de Papers de Versàlia.

A 3/4 de 9 del vespre, l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c. d’en Font, 25) acollirà un duo de dansa contemporània a càrrec de la Companyia Arketip, resident a Ca l’Estruch.

A 2/4 de 10 del vespre, el Museu d’Història de Sabadell (c.de Sant Antoni, 13) oferirà una actuació musical a càrrec de l’Orfeó de Sabadell.

A 1/4 11 de la nit, el Museu d’Art de Sabadell (c. del Dr. Puig, 16) portarà a terme una actuació d’antologia de sarsuela a càrrec dels Cors de Sarsuela de Sabadell.

A les 11 de la nit, el museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa (pl. del Gas, 8) oferirà una actuació musical a l’emblemàtic mirador del seu edifici, a càrrec de l’Escola de Música A Tempo.

Programació del dia dels museus de Sabadell

Gimcana de joies el dissabte i diumenge al matí

Els museus de la ciutat ofereixen activitats familiars relacionades amb una peça emblemàtica, l’anomenada joia del museu.

Dissabte

A 2/4 de 12 del migdia, el Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa ofereix l’activitat S’il·luminen els carrers, pensada per a infants més grans de 5 anys.

A 2/4 d’1 del migdia, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, proposa l’activitat D’on neixen els dinosaures?, per a infants a partir de 3 anys.

A les 6 de la tarda, el Museu d’Art de Sabadell ofereix l’activitat Sóc retratista, per a famílies amb infants de 3 a 6 anys.

Diumenge

Al matí, a 2/4 de 12, serà el torn de les activitats del Museu d’Història de la ciutat, els nens i nenes més grans de 7 anys podran encunyar una moneda tal i com es feia a l’època medieval

A 2/4 d’1 del migdia, l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 oferirà l’activitat “2014-Sabadell de meu futur”, per a majors de 7 anys.

Sorteig

La gimcana també ofereix un sorteig per a tots els participants a través d’una butlleta que consisteix en relacionar cada joia amb el museu on es troba, d’una forma totalment visual. Els guanyadors del concurs es donaran a conèixer el 22 de maig a les 6 de la tarda en un acte públic a l’auditori de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.

Tarda d’Art

A partir de 2/4 de 6 de la tarda i fins a les 8 del vespre, aquest any, a més, Impactes Visuals, Espai Foc, Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, Alliance Française, la seu de Fundació Bosch i Cardellach i Joventuts Musicals oferiran diferents tasts d’art.

Així, a 2/4 de 6 de la tarda, Impactes Visuals (c. de Sant Francesc, 15) oferirà una actuació de pintura en viu a càrrec de Kung Fu Painting. A les 6 de la tarda, l’Espai Foc (via de Massagué, 5) proposa una lectura de poemes de Joan Vinyoli amb acompanyament musical. L’Acadèmia de Belles Arts (pg. de Manresa, 22) acull un espectacle de dansa contemporània a càrrec d’associació Dansa contemporània a 2/4 de 7 de la tarda. A les 7, l’Alliance Francesa ofereix una visita guiada a l’exposició Pressionisme i, finalment, la Fundació Bosch i Cardellach i Joventuts Musicals oferiran l’espectacle La música inspira l’art, a càrrec de Jordi Roca.

Switch to mobile version