Autor Sanitat
28 Maig 2014 a 14:00

Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple

Afecta 7.000 famílies de Catalunya

Taula informativa d'AVAN a la plaça Doctor Robert de Terrassa

Taula informativa d’AVAN a la plaça Doctor Robert de Terrassa // Foto: Sergi Colomer

Avui, 28 de maig, és el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, malaltia degenerativa crònica inflamatòria del sistema central nerviós. la malaltia es diagnostica majoritàriament entre els 25 i 30 anys, i afecta amb més freqüència a dones que homes. De moment no s’ha trobat cap cura i és la segona causa d’invalidesa entre adults joves després dels accidents de tràfic.

La mielina, substància que embolcalla les fibres nervioses del cervell i de la medul·la espinal, es malmet i forma cicatrius, impedint que  aïlli els nervis i permeti que els impulsos es transmetin amb rapidesa. En el cas de malmetre’s aquesta substància, poden aparèixer problemes de moviment, alteració de la sensibilitat, dificultats d’atenció i memòria, problemes de visió, de la parla, fatiga o tremolors.

Se’n desconeix encara la causa que provoca la malaltia, però per les seves característiques s’ha arribat a la conclusió que podria tenir un origen autoimmune i el propi sistema immunològic del malalt ataca el propi cos.

Actualment hi ha 7.000 famílies afectades a tota Catalunya i 40.000 casos diagnosticats a Espanya.

L’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) ofereix informació, assessorament, formació, suport psicològic i programes de rehabilitació amb sessions de fisioteràpia, neuropsicologia, logopèdia i teràpia ocupacional.

AVAN ha instal·lat una taula informativa a la plaça Doctor Robert de Terrassa durant el matí i una altra a la plaça Catalunya de Rubí.

Switch to mobile version