Autor Economia
30 Abril 2014 a 18:00

Presentat el balanç dels projectes de l’Obra Social ‘La Caixa’ a Sabadell

Comajuncosa: “Cada cèntim que guanyem és un cèntim que es va destinar a algú”

 

Marta Farres juntament amb Josep Ayuso, Pere Comajuncosa i la presidenta d'Ethos

Marta Farres juntament amb Josep Ayuso, Pere Comajuncosa i la presidenta d’Ethos

El Director de l’Àrea de Negoci de La Caixa a la comarca i a Sabadell, Pere Comajuncosa, ha estat avui present a la ciutat per presentar el balanç dels projectes i col·laboracions que l’Obra Social ha realitzant durant aquest 2013. L’entitat d’estalvis compta amb un total de 32 oficines a Sabadell i que donen feina a 140 empleats.

Comajuncosa ha explicat que durant 2013 es van utilitzar un total de 275.879€ en gran multitud d’entitats, entre les que hi ha Creu Roja, ONG Germa, Ethos etc. Comajuncosa ha comentat que en els darrers 12 mesos s’han aconseguit 4 projectes en l’àmbit de la pobresa i que han superat els 15.000€ cada un d’ells: “Per nosaltres és molt important, des del punt de vista de xarxa, que l’obra social descentralitzi una part del seu pressupost. Que l’Obra Social ens doti d’una bossa que puguem gestionar amb vosaltres, en el curt termini i en la proximitat,  és el que ens fa veure quin és el retorn social de la nostra feina”. El director ha defensat el cercle que permet als empleats ajudar a les entitats i clients a través de l’Obra Social i que permet crear vincles d’unió amb la ciutat: “Quan és parla de l’obra social és l’ànima de La Caixa és això: Cada cèntim que guanyem és un cèntim que va destinar a algú. En aquests moments hi ha 6.000 empleats i familiars d’empleats que són voluntaris i col·laboren amb les associacions. Arriben a casa, es treuen la corbata i els tacons i se’n van a donar de sopar a un casal d’avis”.

Sabadell acumula un total de 1.082 voluntaris segons les dades facilitades per Comajuncosa i treballen en un total de 132 associacions. En aquest sentit el director ha explicat que el programa Incorpora de l’Obra Social de “La Caixa”  i que du a terme conjuntament amb el  Vapor Llonch, facilita la incorporació al mercat laboral a persones en risc d’exclusió social mitjançant la intermediació.  El director de l’Àrea de Negoci de la Caixa al Vallès Occidental i Sabadell ha explicat que “en aquest sentit, la nostra bandera aquí a Sabadell és el Vapor Llonch que va rebre 40.000€ per ajudar a les persones a retrobar el seu camí laboral. No oblidem que hi ha moltes persones que s’han trobat sense feina sense ni tan sols pensar-se que això els hi podia passar mai”.

EL programa CaixProinfància va servir per 58.242 nens i nenes en situació de pobresa hereditària i ha donat una oportunitat a aquestes persones a obtenir un suport que permeti el seu desenvolupament social i educatiu: “Tan de bo puguem disposar d’aquests diners any rere any per poder continuar treballant en aquestes ajudes”.

El Microbank per la seva banda va servir per donar crèdit a aquelles persones que, per circumstàncies del sistema econòmic, no van obtenir-ne.

A Gent Gran La Caixa col·labora a Sabadell amb l’Esplai Avinguda i amb el Casal de la Gent Gran de Sabadell, a més del Casal de Gent Gran Sabadell Creu Alta. L’objectiu és aconseguir que la gent gran assoleixi un coneixement mínim  de la informàtica i afavorir així la inclusió de les persones amb certa edat i no caiguin en l’exclusió social.

La Fundació també ha treballat en programes dedicats al Medi ambient i la Cultura, ajudant a tornar a fer possible la vegetació en zones afectades per incendis a més de la cerca de la conservació de l’entorn natural del Vallès Occidental.

2/3 del pressupost va a programes socials

L’entitat ha mantingut el seu pressupost durant el 2014 de més de 500M€, tornant a situar “La Caixa” i la seva Obra Social com la més important de l’Estat espanyol per pressupost. 335M€ han estat destinats a programes socials i assistencials: “La nostra voluntat és prioritzar els programes d’integració laboral per evitar la caiguda en l’exclusió social” ha conclòs Comajuncosa.

Marta Farrés ha estat present a la roda de premsa i ha explicat que “quan sou institucions les que no veniu a demanar i veniu a oferir a la ciutat, de veritat això és un orgull”. La Tinent d’Alcalde de Serveis a les persones ha explicat que la ciutat viu moments difícils i que desitja que en el futur les coses vagin molt millor, alhora que ha admès que “l’Ajuntament no pot arribar on vosaltres esteu arribant. Mai tindrem a l’Ajuntament un pressupost com el que l’Albert ha dit. És fantàstic tenir un pressupost per destinar-ho a obra social”.

Javier Jaen, Coordinador de Creu Roja Sabadell, ha expressat el seu agraïment cap als membres de l’Obra social per les actuacions que ofereixen a la ciutadania: “La veritat és que estem orgullosos de poder col·laborar per millorar la societat i la gent. Des que va començar la crisi hem intentat donar cobertura bàsica a les necessitats bàsiques. Valorem els projectes que tenen a veure amb l’ocupació d’aquests col·lectius”. Creu Roja actualment porta en marxa 6 grans projectes, alguns dels quals es troben al programa Incorpora’t. La infància també ocupa una gran part del temps, un dels col·lectius més afectats per la crisi.

La directora de l’associació Ethos de Sabadell ha explicat que “l’Albert va portar una pila de treballadors que compartien amb ells la forma de treballar i els grups de treballar. Nosaltres estàvem molt decebuts i quan semblava que no tiraríem endavant van arribar 1.800€ d’ajuda de la Fundació i que va ser com un reconeixement que el que fèiem era necessari per la ciutat”. Actualment Ethos té 12 programes assistencials per a la reintroducció de dependents a la societat. Un dels programes que actualment l’entitat està portant és el de la reeducació dels joves enganxats amb el consum de cànnabis: “Vàrem pensar en un programa en el que ells treballessin les seves activitats i que havien de permetre formar el seu futur sense que gairebé no s’adonessin. El que més treballem és en base de reforçadors positius. Simplement ells es posen en abstinència per a poder assolir els objectius”.

Switch to mobile version