Autor Cultura
21 Abril 2014 a 13:00

La Mona de Pasqua

la mona de pasqua

La mona és un dolç esponjós que normalment es menjava acompanyada de xocolata, ou dur i llonganissa seca. El nombre d’ous que tenia la mona corresponia amb l’edat del nen fins que arriba als 12 anys, abans de fer la primera comunió.

Els padrins o avis regalen la mona als seus fillols el Diumenge de Pasqua per així reunir-se el dilluns i menjar-la tots junts.

La Mona era vista, tradicionalment, com un menjar per compartir, i es diu que el seu nom provés de la paraula llatina “munus” que vol dir do o present i per això la Mona no se la menja només qui la compra, sinó el que la rep com a obsequi. Un altre dels orígens del nom diu que el pastís rep el nom de mona perquè els pastissers posaven una figureta d’una mona sobre el pastís i així era com l’anomenava la gent del poble.

El pastís esponjós antigament era una confecció senzilla, coneguda com a coca de Pasqua que podia adoptar diverses formes d’animals. Actualment, les mones presenten una gran diversitat, amb el temps els ous durs s’han  anat tornant de xocolata i han esdevingut la base principal de la mona. El nombre d’ous que incorpori la mona ja no es correspon amb l’edat. Avui dia podem trobar des de mones que imiten l’escut d’un club de futbol fins a mones que imiten un dibuix animat.

La  Mona tradicional té forma de tortell amb una base feta de pa de pessic, gema i xocolata. Es decora amb l’ou de Pasqua, element que també està present a tot Europa com un símbol de la resurrecció primaveral.

Switch to mobile version