Autor Societat
5 Abril 2014 a 12:30

La Diputació de Barcelona ha presentat un projecte museístic destinat als visitants sords

Es farà a un museu de Cerdanyola i un de Sant Cugat

Llengua de signes als museus

Imatge cedida per la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona va presentar un projecte museístic d’accessibilitat pels visitants sords signats i oralistes, per tal de que puguin conèixer l’essència dels museus. Es tracta de nous elements comunicatius que compten amb l’assessorament de la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA).

Actualment la Xarxa de Museus Locals té 27 mòduls multisensorials de la Mirada Tàctil. Aquests elements museogràfics disposen d’un mobiliari accessible amb cadira de rodes, presenten també textos en macrocaràcters per facilitar la lectura als visitants amb dificultat visual lleu i a la gent gran, i lectura en braille. La finalitat és facilitar l’accés dels diferents canals de percepció amb l’objectiu que el visitant pugui escollir, d’una forma normalitzada, els mecanismes més adequats per al seu enriquiment intel·lectual.

Aquests elements comunicatius han tractat la producció de vídeos subtitulats i amb la llengua de signes, per a nou museus de la Xarxa, com el Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès i el Museu del Tapís de Sant Cugat del Vallès. Per facilitar la seva màxima difusió, s’ha creat un canal de Youtube anomenat La Mirada Tàctil https://www.youtube.com/user/LaMiradaTactil, que es pot trobar a través de telefonia mòbil, utilitzant el senyal de codis QR. També es pot fer a partir de les webs dels museus locals, de la Diputació de Barcelona i de la FESOCA.

Els nou museus que comptaran amb aquest sistema són: Museu de les Mines de Cercs, Casa Museu Domènech i Muntaner de Canet de Mar, la Casa Museu Verdaguer a Folgueroles, el Museu d Art de Cerdanyola; el Museu del Tapís de Sant Cugat del Vallès, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer a Vilanova i la Geltrú, Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià-Coves del Toll, el Centre d Interpretació Camp de les Lloses a Tona, i el Museu de l’Esqueda a Roda de Ter.

Switch to mobile version