Autor Cultura
21 Abril 2014 a 11:00

Els FGC celebraran Sant Jordi amb els usuaris

Programaran activitats per celebrar la Diada del 22 al 26 d’abril

Cartell Paraules Entre Vies

Cartell Paraules Entre Vies // Imatge cedida per FGC

Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya celebraran aquest any la setmana de Sant Jordi a les seves línies, organitzant diferents activitats sota el nom genèric de Paraules entre vies, per transmetre l’esperit d’aquesta diada així com fomentar la lectura entre els seus usuaris. D’aquesta forma, del dimarts 22 al dissabte 26 d’abril, trens i estacions acolliran diferents activitats, des de la venda de llibres fins a compartir viatges amb escriptors. A més, algunes d’aquestes activitats s’emmarcaran dins de la celebració de l’Any Vinyoll, que commemora el centenari del naixement del poeta, així com el 30è aniversari de la seva mort.

L’organització d’aquesta setmana és una aposta fan per primer cop els FGC per vincular el ferrocarril amb una data tan especial com aquesta, en què la lectura és un dels protagonistes de la jornada, de la mateixa forma que ho és al tren durant molts dels viatges dels usuaris.

Per l’activitat Llibres de tren, el Gremi d’Editors de Catalunya instal·larà dues parades de llibres a les estacions de Pl. Catalunya (dimarts 22 de 17h a 20h i dimecres 23 de 10.30h a 13.30h i de 16.00h a 19h) i de Pl. Espanya (dijous 24 de 17h a 20h). Els llibres on el tren sigui protagonista o espai principal on transcorre la trama, tindran aquí una presència destacada. A més, el Canal FGC emetrà als monitors de les estacions píndoles literàries seleccionades per la Institució de les Lletres Catalanes.

Com a novetat, a l’activitat Tren literari, aquest any els usuaris d’FGC podran gaudir d’un viatge en tren amb diferents autors que dinamitzaran el trajecte amb lectures i converses amb els usuaris. Aquells qui ho vulguin podran gaudir de la companyia d’escriptors en les dates i trens següents: Marta Pessarrodona, dimarts 22 d’abril des de l’Estació de Mira-sol amb el tren S1 de les 10.16h direcció  Pl. Catalunya, i des de Pl. Catalunya direcció Terrassa Rambla amb el tren S1 de les 11.00h; Genís Sinca, dijous 24 d’abril des de l’Estació de Pl. Espanya amb el tren R5 de les 10.36h direcció Manresa Baixador, i des de Manresa Baixador direcció Pl. Espanya amb el tren R5 de les 12.19h; Anna Garcia Garay, divendres 25 d’abril des de l’Estació de Terrassa Rambla amb el tren S1 de les 16.06h direcció Pl. Catalunya, i des de Pl. Catalunya direcció Sabadell Rambla amb el tren S2 de les 17.00h; i Pep Elias, dissabte 26 d’abril des de l’Estació d’Igualada amb el tren R6 de les 10.54h direcció Pl. Espanya, i des de Pl. Espanya direcció Igualada amb el tren R6 direcció Igualada.

El dia 23 d’abril a les 18.30h es durà a terme també l’activitat Vinyoliana a Ferrocarrils, una lectura poètica subterrània a l’estació de Pl. Catalunya (vestíbul Bergara). Aquest acte estarà obert a la participació de totes les persones que vulguin llegir fragments de l’obra del poeta Joan Vinyoli, i s’emmarca dins la celebració de l’Any Vinyoli, promogut pel Departament de Cultura. Tant aquesta lectura com les altres activitats que es duran a terme tot l’any per tal de divulgar la figura de Joan Vinyoli, pretenen impulsar la relectura i l’actualització de la seva obra i el seu llegat, mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l’ensenyament, així com els mitjans de comunicació. A més, durant la lectura de poemes es farà també el lliurament dels premis del II Concurs de Nanorelats “Un tren d’històries”, convocat pels FGC i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès a través Twitter i Facebook. Aquest concurs s’ha dut a terme a les xarxes socials entre el 24 de març i l’11 d’abril.

Tant el Tren literari com la Vinyoliana a Ferrocarrils, són el primer pas en la col·laboració entre els FGC i la Institució de les Lletres Catalanes per tal de tirar endavant el projecte Lletres a Ferrocarrils. Coincidint amb aquests actes, l’Espai Provença d’FGC (Estació Provença) acollirà l’exposició itinerant La Bíblia i la Filatèlia, organitzada pel Cercle Filatèlic Bíblic. Aquí s’exposaran exemplars històrics de la Bíblia i una mostra de segells i monedes amb detalls bíblics.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha organitzat la Setmana Santa de Sant Jordi amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Institució de les Lletres Catalanes, el Pla Nacional de Lectura, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i el Gremi de Llibreters.

Switch to mobile version