Autor Economia
20 Abril 2014 a 12:00

Descens de la compravenda d’habitatges a Catalunya al febrer

En total un 21’5% menys respecte fa un any

Logotip d'Habitaclia

Logotip d’Habitaclia / Imatge del web Dorsean

3.625 són les operacions de compravenda d’habitatges a Catalunya registrades al mes de febrer. Això suposa un descens del -21,5% respecte al mateix mes de 2013, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) analitzades pel portal habitaclia.com. La taxa mensual indica que aquestes operacions han baixat un -20,7% de gener a febrer de 2014. Aquests són els primers índexs en els quals no influeix cap incentiu fiscal per a la compravenda d’habitatge.

Les dades que proporciona l’INE procedeixen del Col·legi Oficial de Registradors de la Propietat i tenen un biaix temporal que cal tenir present. Això es deu al procés d’inscripció, que triga un temps després de signar l’escriptura. Entre el moment en què es produeix la compravenda i la data en què entra al registre, hi ha un retard d’uns dos mesos.

Per províncies

A Barcelona, es van registrar 2.385 operacions de compravenda d’habitatge, que signifiquen el 65,8% del conjunt de Catalunya. Aquesta xifra suposa un descens del -17,5% respecte al febrer de 2013.

A Girona, es van comptabilitzar 532 operacions de compravenda d’habitatge, el 14,7% del total del territori i suposa un descens del -7,3% respecte al febrer de l’any anterior. A Lleida, es van realitzar 202 operacions de compravenda d’habitatge, que signifiquen el 5,6% del total del territori suposant un descens del -38,9% respecte al febrer de 2013.

Finalment, a Tarragona, es van realitzar 506 operacions de compravenda d’habitatge, que signifiquen el 13,9% del total del territori català. Aquesta xifra suposa un descens del -40,6% respecte al febrer de 2013. Les operacions de compravenda d’habitatge registrades a Catalunya el febrer de 2014 representen el 14% del total d’Espanya, que sumen 25.717.

Pel que fa al tipus d’habitatge, el 67,5% de les compravendes d’habitatges registrades a Catalunya al febrer de 2014 són de segona mà i el 32,5 %, noves. A Espanya al febrer es van registrar 25.717 compravendes d’habitatge, que representen una caiguda del -27,6% respecte al mateix mes de 2013 i ja n’acumula deu consecutius de caigudes.

La compravenda d’habitatge nou baixa un -37,4% i el de segona mà, un -17%. La taxa mensual també és negativa al conjunt de l’Estat espanyol: les compravendes baixen un -16,1% de gener a febrer, l’índex més baix des de 2010.

Switch to mobile version