Autor Societat
20 Març 2014 a 18:00

La PAHC posa fi a la tancada de l’oficina del BBVA de Sabadell després de 17 dies

S’ha convocat una manifestació pel proper dimarts 25

[wzslider info=”true”]

Fotografies: Juan Diego Galán

Aquest migdia, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) ha realitzat una roda de premsa en la que ha proposat la finalització de la tancada de l’oficina del BBVA del carrer Alfons XIII de Sabadell. Les tretze persones de l’últim relleu que estaven tancades a la sucursal han pogut sortir poc després, entre crits i llàgrimes, posant fi a 17 dies de tancament. La PAHC ha comunicat que això no és un punt i final sinó que la lluita seguirà amb diverses accions, com la manifestació convocada pel dimarts 25 de març davant l’Ajuntament de Sabadell, a les 19h.

El portaveu de la Plataforma a Sabadell, Pau Llonch, acompanyat per Ada Colau, ha explicat les raons que han suscitat la finalització de la tancada: “ho fem per no posar en risc la salut dels activistes“, ha explicat. Els guardes de seguretat havien bloquejat l’arribada  de menjar i aigua a l’interior de l’entitat a les darreres 34 hores. Segons Llonch, “abandonar aquesta ocupació no és un pas enrere. És una victòria increïble, haver posat tota la ciutat darrera d’aquestes famílies“.

La PAHC considera que el BBVA ha traspassat la línia vermella: “ni tan sols volen parlar amb nosaltres. Per això iniciem una campanya que els hi farà molt de mal. Intensificarem els esforços perquè la gent retiri els seus diners del BBVA. Com sabeu el BBVA va absorbir Unnim i per tant tenen una xarxa molt important a la ciutat“.

Llonch també ha aprofitar per agrair el suport que han rebut d’entitats de Sabadell i arreu del país, dels partits polítics, de les famílies, de la PAHC i dels ciutadans. El portaveu també ha confirmat que demà divendres hi haurà una junta extraordinària de portaveus de l’Ajuntament de Sabadell, on es signarà una resolució amb el suport de totes les formacions polítiques excepte el PP, donant suport a aquesta mobilització i demanant al BBVA cooperació: “els termes que proposem són mínims. Estem satisfets de que el consens sigui general a la ciutat”.

Ada Colau: “El que cal és alliberar les nostres administracions públiques que avui estan sota el control d’aquesta banca absolutament mafiosa”

L’activista i portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca,  Ada Colau, ha explicat que “no només s’està lluitant per deu casos d’avals, estan lluitant no només tampoc per que la gent del BBVA o per la PAHC sinó que estan aquí defensant la dignitat de tots vosaltres. Estem parlant de mínims. Estem parlant de que la gent que està passant ja per la situació desesperada que és perdre casa teva i quedar amb un deute de per vida. Hi ha gent que fins i tot es planteja el suïcidi quan pensa que els seus pares poden perdre la casa per haver avalat”. Ada Colau ha defensat que el que estan fent les entitats financeres és torturar la població, mentre que les administracions no passen de les declaracions: “Encara estem esperant, cinc anys desprès de que es formes la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que hi hagi mesures efectives. Mentre és la ciutadania la que s’està jugant la vida en accions com aquestes per defensar els drets de tots nosaltres. S’està produint una vulneració sistemàtica de drets humans que no només denunciem nosaltres, també l’estan denunciant els jutges”. En aquest sentit la portaveu ha defensat que desocupar avui la seu de l’entitat no és el final de les protestes: “No podem permetre que les persones posin malbé la salut dels companys i les companyes per no tenir menjar i aigua, que és una enèsima violació de drets humans, però no permetrem que facin més mal a la gent però avui sortim d’aquí per seguir fent accions més fortes que mai i no pararem fins aconseguir-ho: és una qüestió de mínims”.

Preguntada pel que ha de passar per a que les entitats financeres cedeixin davant d’unes condicions tan raonables segons han respost els diferents grups presents avui, Ada Colau s’ha mostrat molt dura argumentant la vinculació entre actors polítics i les entitats com a problema per a que no s’adoptin solucions: “Ha de passar que en aquest país hi ha unes organitzacions criminals, que són organitzacions directament mafioses que són les entitats financeres que violen sistemàticament els drets humans perquè tenen el poder polític comprat. El que cal és alliberar les nostres administracions públiques que avui estan sota el control d’aquesta banca absolutament mafiosa. Les administracions públiques han de decidir d’una vegada per totes si estan per seguir acovardint-se  davant dels bancs o per respondre de la ciutadania i dels drets de tots vosaltres. Mentre les administracions segueixin sobreprotegint els bancs ells seguiran abusant del poder que tenen” ha conclòs.

Tensió creixent entre l’Ajuntament i el BBVA

Marta Farrés, per la seva banda, ha volgut mostrar el seu disgust amb l’entitat financera acusant al BBVA de trencar el pacte i la solució que ahir al vespre s’havia arribat. La tinent d’alcalde ha manifestat que el BBVA ha de retirar els avals de les famílies afectades: “No entenem, no justifiquen i no ens trobaran al costat dient que una família ha de perdre no un habitatge, sinó dos. Això no s’explica i per això ho denunciem públicament”.

Fa 24 hores hi havia un possible acord entre BBVA i PAH Sabadell on l’Ajuntament havíem de mediar i per tant, on s’havien acostat molt les posicions i va ser el BBVA qui s’ha retirar d’aquesta proposta d’acord. Per tant des d’aquí denunciar públicament aquesta postura i demanar de nou que creiem que la via de solució és asseure’s a tres o dues bandes per trobar solucions” ha dit Farrés.

Entre els representants polítics presents a la roda de premsa i donant suport a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca hi havia David Fernandez (CUP) Marc Sanglas (ERC) ICV-EUiA (Joan Mena i Joan Herrera) i també Virgínia Domínguez (Entesa). Marc Sanglas ha defensat que “ens sembla una injustícia el que està passant. Sempre hem estat precursors de la dació en pagament i, en aquest cas, encara pitjor. És il·lògic que el sistema i no ens podem permetre coma  societat que hi hagin persones sense sostre al mateix temps que hi ha pisos buits”. Per la seva banda, Joan Herrera ha defensat l’exemple a seguir que suposa l’acte de resistència de la PAHC: “Jo crec que l’actuació del BBVA és totalment inacceptable, refutable i deplorable. Poso de manifest que aquí hi ha moltes coses en joc i la PAHC de Sabadell és un exemple a seguir”.

Moments de tensió i atenció mèdica

Després de la roda de premsa, s’han viscut uns moments de certa tensió abans de que les persones que seguien tancades a la sucursal poguessin sortir, entre tota una multitud de gent. S’han viscut moments molt emotius, entre crits i abraçades. Les cares dels membres de la plataforma que sortien de l’entitat denotaven un cansament i un desgast elevat per les dures condicions a les quan han hagut de viure aquestes hores (el BBVA ha apujat al màxim la calefacció i ha obert totes les llums les 24h del dia).

Moments desprès de la sortida i mentre s’estava acabant de treure els objectes que quedaven dins, una de les membres ha caigut al terra fruit del cansament i la tensió, necessitant ser traslladada a l’hospital Parc Taulí.

La PAHC comença ara a preparar la manifestació de dimarts, que sortirà a les 19h de la Plaça de l’Ajuntament i que preveu ser massiva.

Switch to mobile version