Autor Sanitat
1 Març 2014 a 10:30

Els investigadors de l’Institut Hospital del Mar identifiquen un nou mecanisme immunològic per a vacunes

El descobriment ajudarà a la cura de la meningitis i la pneumònia

Imatge del web de l'Hospital del Mar

Imatge del web de l’Hospital del Mar

El grup de recerca en Biologia de les Cèl·lules B de l’IMIM (Institut Hospital del Mar  d’Investigacions Mèdiques) de Barcelona, dirigit pel Dr Andrea Cerutti ha descobert per primera vegada en humans la presència a la melsa d’un nou subtipus de cèl·lules limfoides innates  essencials per a la producció d’anticossos. Aquest descobriment, publicat a la prestigiosa revista Nature Immunology, obre la porta a la identificació de  noves  estratègies  per  al  desenvolupament de vacunes més eficaces contra els bacteris encapsulats, considerats molt virulents.

A la troballa també hi  han  participat investigadors del Icahn School of Medicine del Mount Sinai de Nova York i de Riken Research Center for Integrative Medicine al Japó. Les cèl·lules limfoides innates, descobertes recentment per la comunitat científica, són la primera línia de defensa immunològica de les superfícies del nostre cos més exposades a bacteris, com l’intestí o la pell. “Per primera vegada s’ha descrit també la seva presència a la melsa en humans i quina és la seva funció. Hem descobert que regula la resposta innata dels limfòcits B de la melsa enfront dels bacteris encapsulats,  causants  de  malalties  com  la  meningitis  o  la  pneumònia“,  explica  la  doctora Giuliana Magri,  investigadora  del  grup  de  recerca  en  Biologia  de les  Cèl·lules  B  de  l’IMIM. Aquesta  troballa significa una millora en la comprensió dels mecanismes pels quals el sistema immunològic ens protegeix enfront de les infeccions.

Segons el director de la investigació, Cerutti, “les vacunes disponibles actualment contra bacteris encapsulats confereixen una protecció limitada en individus immunodeficients i resulten massa cares per al seu ús en països en vies de desenvolupament. A més la manca d’informació sobre els  mecanismes que regulen els limfòcits B  ha estat un obstacle important en el desenvolupament de vacunes, el que fa que aquesta troballa sigui clau per al disseny de noves teràpies més eficients i orientades“.

Per dur a terme la investigació s’han realitzat estudis in vitro amb  cèl·lules aïllades de mostres  de melsa humana i estudis in vivo amb diferents models de ratolins. El treball ha explorat la funció de les cèl·lules limfoides innates en estat d’homeòstasi, és a dir, en absència de malaltia, fet que obre la porta cap a un futur a estudiar la possible implicació d’aquestes cèl·lules en diversos processos patològics a nivell de mucoses i a nivell sistèmic, com les malalties autoimmunes o immunodeficiències.

Switch to mobile version