Autor Cultura
19 Març 2014 a 17:00

El Dia del Pare i la crema catalana

On i quan es va crear aquest dia?

Imatge de wikipedia

Imatge de wikipedia

El dia de Sant Josep és una festa tradicionalment important a Catalunya i arrelada en la cultura popular. Se celebra el dia del pare i va ser creat, per potser paral·lelisme, al del dia de la mare. La pregunta és: Perquè i com va néixer aquest dia?

La història diu que el dia del pare va néixer tal dia com un 5 de juny de 1909. Sonora Smart Dodd va voler mostrar la seva gratitud vers el seu pare per haver cuidat els seus sis fills sol, ja que la seva esposa va morir en el part del darrer. Sense ajuda de ningú i amb tot l’amor que el pare va poder donar, els sis fills van aconseguir arribar a ser adults sense problemes.

Mentre estava a l’església el dia de la mare de 1909 escoltant un sermó, se li va ocórrer la creació d’un dia del pare. Inicialment va proposar el 5 de juny, però la data no va sorgir efecte. El que si va sorgir efecte és la idea, que va arribar a mans del president Lyndon Johnson, que va proclamar el tercer diumenge de cada mes com el Dia del Pare a Estats units.

La celebració va escampar-se arreu del món com a manera d’homenatjar els pares i reconèixer el seu paper en l’ensenyament i cura dels seus fills.

La crema catalana, postres del Dia del Pare

Si hi ha un postra conegut de la cultura catalana és la crema. Aquest exponent de la cultura mediterrània va néixer i va estar associada a la Festa de Sant Josep.

A la cultura cristiana la festa cau sempre en plena Quaresma, i antigament havia estat l’únic dia on es trencava la dieta de quaresma i es feia un gran àpat. La crema està feta a base de llet, sucre, rovells d’ou i midó. Sobre aquests ingredients s’hi ha anat afegint diferents espècies i ingredients, com la canyella i la llimona.

La seva fàcil elaboració ha fet que s’hagi popularitzat molt en els darrers anys a cases i restaurants, sent ofert actualment en la llista de postres.

Switch to mobile version